Čelnici rudnika kod Živinica osuđeni na ukupno 15 godina zatvora

0
Radiosarajevo.ba
Čelnici rudnika kod Živinica osuđeni na ukupno 15 godina zatvora
Foto: Anadolija / Protest porodica poginulih na kopu kod Živinica

U Općinskom sudu Živinice, danas su izrečene kazne za šest odgovornih osoba u Rudniku uglja "Kreka". Oni su proglašeni krivim za tragediju koja se dogodila prije osam godina u kojoj su život izgubili Edin Herić (18), Alem Dedić (21), Reuf Alibašić (27) i Adel Šehić (26).

Izvršni direktor za proizvodnju i održavanje u Rudniku Kreka Suad Zonić osuđen je na 3,5 godina zatvora. Sakib Halilčević tehnički rukovodilac PK Dubrave je osuđen na 2,5 godina zatvora.

Rukovodilac Službe za zaštitu na radu PK Dubrave Asim Brčaninović dobio je 2,5 godine dok je Nedim Šljivić, tehnički rukovodilac za bager, traku i klasirnicu PK Dubrave, osuđen na dvije godine zatvora.

Skandal: Prehrambeni div optužen da dodaje šećer hrani za bebe u siromašnijim zemljama

Skandal: Prehrambeni div optužen da dodaje šećer hrani za bebe u siromašnijim zemljama

Tehnički rukovodilac BTO PK Dubrave Mirsad Delić također je osuđen na dvije godine.

Saopćenje Općinskog suda u Živinicama pročitajte u nastavku:

Rudnik smrti: Ko će i kada odgovarati za četiri mlada života ugašena na kopu Dubrave?

Rudnik smrti: Ko će i kada odgovarati za četiri mlada života ugašena na kopu Dubrave?

"Općinski sud u Živinicama, dana 14.11.2023. godine u 14.00 sati, donio je i javno objavio presudu u krivičnom predmetu broj 33 0 K 069332 16 K, kojom su optuženi Zonić Suad, Muhtarević Sakib, Halilčević Sakib, Brčaninović Asim, Šljivić Nedim i Delić Mirad proglašeni krivim što su u vremenskom periodu od 11. novembra 2014. godine pa sve do 21. februara 2015. godine, i to: optuženi Zonić Suad koji je u tom periodu bio izvršni direktor za proizvodnju i održavanje rudnika "Kreka" doo Tuzla, Muhatarević Sakib koji je u tom periodu bio rukovodilac rudnika Dubrave, Halilčević Sakib koji je u tom periodu bio tehnički rukovodilac rudnika Dubrave, Brčaninović Asim koji je u tom periodu bio rukovodilac službe zaštite na radu rudnika Dubrave, Nedim Šljivić koji je u tom periodu bio tehnički rukovodilac BTK u rudniku Dubrave i Delić Mirad koji je u tom periodu bio tehnički rukovodilac BTO u rudniku Dubrave, nisu pridržavali propisa o tehničkim pravilima prilikom izvođenja rudarskih radova i zaštitnih mjera, čime su počinili krivično djelo - Teška krivična djela protiv opće sigurnosti ljudi i imovine - iz čl. 328. stav 4. u vezi sa čl. 325. stav 3. u vezi sa stavom 2. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Sud je optužene za počinjeno krivično djelo osudio na kazne zatvora i to: Zonić Suada na kaznu zatvora u trajanju od 3 (tri) godine i 6 (šest) mjeseci, Muhatarević Sakiba, Halilčević Sakiba i Brčaninović Asima na kaznu zatvora u trajanju od po 2 (dvije) godine i 6 (šest) mjeseci, Šljivić Nedima i Delić Mirad na kaznu zatvora u trajanju od po 2 (dvije) godine, a pored navedenog, sud je, primjenom člana 76. st. 1. i 2. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine prema optuženima izrekao sigurnosnu mjeru - Zabrana obavljanja dužnosti – u trajanju od po 3 (tri) godina, počev od dana pravosnažnosti presude, i to: Zonić Suadu, zabranu obavljanja dužnosti izvršnog direktora za proizvodnju i održavanje rudnika Kreka doo Tuzla, Muhatarević Sakibu, zabranu obavljanja dužnosti rukovodioca rudnika Dubrave u Dubravama, Halilčević Sakibu, zabranu obavljanja dužnosti tehničkog rukovodioca rudnika Dubrave, Brčaninović Asimu, zabranu obavljanja dužnosti rukovodioca službe zaštite na radu rudnika Dubrave, Šljivić Nedimu, zabranu obavljanja dužnosti tehničkog rukovodioca BTK u rudniku Dubrave, i Delić Miradu, zabranu obavljanja dužnosti tehničkog rukovodioca BTO u rudniku Dubrave.

Nadalje, sud je primjenom čl. 212. st. 3. Zakona o krivičnom postupku Federacije Bosne i Hercegovine, nasljednike oštećenih, Dedić Alema, Herić Edina, Šehić Adela i Alibašić Reufa, sa ostvarivanjem imovinsko pravnog zahtjeva u cjelosti uputio na parnični postupak.

Sud napominje da se radi o prvostepenoj presudi koja nije pravosnažna i na koju stranke i branioci imaju pravo žalbe", saopćeno je iz Suda.

Podsjetimo, na površinskom kopu "Dubrave", u februaru 2015. godine, život su izgubili Edin Herić, Alem Dedić, Reuf Alibašić i Adel Šehić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije