Rudnik smrti: Ko će i kada odgovarati za četiri mlada života ugašena na kopu Dubrave?

3
D.S.
Rudnik smrti: Ko će i kada odgovarati za četiri mlada života ugašena na kopu Dubrave?
Foto: Anadolija / Protest porodica poginulih na kopu kod Živinica

"Tragično prekinuta mladost: Ovo su mladići koji su živote izgubili pod zemljom", "Izvučena tijela četvorice stradalih rudara", "Alem Dedić, Reuf Alibašić, Adel Šehić i Edin Herić poginuli na PK Dubrave, moguće i privremeno zatvaranje kopa", "Rudnik smrti: Sirotinja preživljava kopajući ugljen", ovo su samo neki od naslova domaćih i regionalnih medija u februaru 2015. godine.

Na površinskom kopu "Dubrave" 21. februara 2015. godine Edin Herić (18), Alem Dedić (21), Reuf Alibašić (27) i Adel Šehić (26) izgubili su život prilikom katastrofalnih uslova rada prilikom utovara uglja u vozilo za transport.

Roditelji stradalih mladića godinama su naglašavali da "djeca nisu išla kopati ugalj, nego su kupovali gotovi ugalj koji su traktorima tovarili i izvlačili između smjena, te da je na kop ulazilo po 20-30 traktora. Objašnjavali su kako je bilo riječ o nelegalnoj prodaji uglja u koju su svi bili umješani - od generalnog direktora koji je imao tal, od direktora, pa nižih nivoa, poslovođa, upravnika, do portira.

Denis Bećirović čestitao 1. maj: "Poboljšanje statusa radnika mora biti u fokusu svih nas"

Denis Bećirović čestitao 1. maj: "Poboljšanje statusa radnika mora biti u fokusu svih nas"

U slučaju su optuženi Suad Zonić (60) iz Tuzle, izvršni direktor za proizvodnju i održavanje u Rudniku Kreka, Sakib Muhtarević (54), rukovodilac PK Dubrave, Sakib Halilčević (51), tehnički rukovodilac PK Dubrave, Asim Brčaninović (58), rukovodilac Službe za zaštitu na radu PK Dubrave, Nedim Šljivić (49), tehnički rukovodilac za BTK (bager, traka, klasirnica) PK Dubrave, svi iz Živinica, i Mirad Delić (50) iz Tuzle, tehnički rukovodilac BTO PK Dubrave.

Izricanje presude okrivljenim prvobitno je zakazano za 9. novembar, ali su roditelji nastradalih saznali da je naknadno prolongirano za 14. novembar ove godine.

Pucnjava u Tuzli: Ubijena jedna osoba na površinskom kopu Dubrave

Pucnjava u Tuzli: Ubijena jedna osoba na površinskom kopu Dubrave

Sahba Herić, majka stradalog Edina koji je imao samo 18 godina kada je poginuo na kopu, nada se konačnoj pravdi.

"Šta god da bude mene neće iznenaditi, mi očekujemo pravdu, a po tome kako se sve odvijalo  proteklih godina ništa me neće iznenaditi. Hoćemo odgovore na pitanja - zašto su našu djecu držali cijelu noć žive, ko je to organizovao i ko je primio taj novac da djecu ne vade, zašto je moje dijete izvučeno ujutro, zašto je bio živ 40 centimetara pod zemljom", kazala je Sahba Herić za portal Radiosarajevo.ba.

"Želimo konkretan odgovor zašto djecu nisu vadili momentalno, zašto su djeca cijelu noć ležala", izjavila je Edinova majka.

Sahba Herić ističe i kako je otac Adela Šehića preminuo čekajući pravdu.

Protest porodica poginulih na kopu kod Živinica
Foto: Anadolija: Protest porodica poginulih na kopu kod Živinica

"Umro je Meho Šehić, otac Adela Šehića. Preminuo je zbog istine koja ga je boljela, znao je da mu je sin bio živ pod zemljom. I moj je djever od tuge umro, on je volio moju djecu kao svoju, išao je na sud kao svjedok, ali nažalost nije dočekao presudu", zaključila je Edinova majka.

Edinov otac Mirsad Herić izjavio je kako očekuje da optuženi budu osuđeni i dodao kako se s presudom odugovlači godinama.

"Prvo je prošlo godinu dana, godinu i po od podizanja krivičnog postupka, onda se opet nešto zataškavalo pa sam organizovao proteste, nakon protesta suđenje je krenulo. Suđenje je bilo nekih 70% privedeno kraju, ali se sutkinja Fikreta Delić navodno razbolila i predmet je morao da krene ispočetka. Predmet je zatim preuzeo sudija Ibrahim Bubić i slučaj je priveden kraju", podvukao je Mirsad Herić.

Herić je dodao i da je u kontaktu sa ostalim roditeljima stradalih mladića. Kako je naveo, svi se zajedno bore i traže pravdu. A, osim porodice i prijatelja, podršku će im pružiti i Davor Dragičević i Muriz Memić.

Protest porodica poginulih na kopu kod Živinica
Foto: Anadolija: Protest porodica poginulih na kopu kod Živinica

"Od prvog momenta osnivanja grupe Pravda za Davida dobili smo široku narodnu podršku, tako da je naša obaveza da budemo podrška. Nadam se da će tim roditeljima biti bar malo lakše i da će biti pozitivan ishod te prvostepene presude. Mnogi nisu dobro shvatili naše djelovanje, rekao sam da ćemo mi uvijek biti iskrena podrška svakome kome treba pomoć, nismo nikad razmišljali ko je koje vjere i nacije", rekao je za portal Radiosarajevo.ba Davor Dragičević.

Optuženi se terete da se kao odgovorne osobe u različitim segmentima poslovanja Rudnika Kreka i PK Dubrave, u periodu od novembra 2014. do februara 2015. godine na esploatacionom polju PK Dubrave, nisu pridržavali propisa o tehničkim pravilima prilikom izvođenja rudarskih radova i zaštitnih mjera, da se iskopavanje vršilo van okvira dopunskog rudarskog projekta i u nestabilnim uslovima, te da su postupali suprotno odredbama Zakona o rudarstvu FBiH i pravilnicima JP Elektroprivreda BiH, Zavisno društvo Rudnici Kreka Tuzla.

U optužnici se, između ostalog navodi da su, svako u svom opsegu odgovornosti, bili upoznati sa klizištem i nestabilnostima kosina na spornom dijelu PK Dubrave.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije