Čelnici FBiH predložili nove članove Komisije za vrijednosne papire

0
F.V.
Čelnici FBiH predložili nove članove Komisije za vrijednosne papire
Print Screen / Mahmutbegović, Čavara i Dunović

Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara, te potpredsjednici Melika Mahmutbegović i Milan Dunović usaglasili su prijedlog za članove Komisije za vrijednosne papire Federacije BiH, saznaje portal Radiosarajevo.ba.

To su, kako nam je potvrđeno iz više izvora, Adnan Zukić, predsjednik, Matej Živković, zamjenik predsjednika, te Predrag Mlađen, Esad Dželilović i Romeo Zelenika, kao članovi.

Istovremeno, dužnosti su razriješeni dosadašnji potpredsjednik Hasan Ćelam i njegov zamjenik Matej Živković.

Neslužbeno, Adnan Zukić je, inače, brat federalnog ministra razvoja, poduzetništva i obrta Amira Zukića (SDA).

Ovu odluku treba potvrditi Parlament Federacije Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, Predstavnički dom Parlamenta Federacije je 18. decembra prošle godine dao saglasnost na predložene članove Komisije.

Međutim, prijedlog Komisije je tada izgledao drugačije: predsjednik Komisije Esad Dželilović, njegov zamjenik Matej Živković i članovi Amir Ibrović, Adnan Zukić i Romeo Zelenika.

U međuvremenu, Zukić je predložen za predsjednika Komisije, dok je umjesto Amira Ibrovića predložen Predrag Mlađen.

Kako su mediji i ranije pisali, od novembra prošle godine Federacija nema Komisiju za vrijednosne papire. Milioni privrednika i banaka su blokirani, a bilo je mnogo poziva da se cijela situacija prevaziđe i okonča proces imenovanja. Posljednji poziv u nizu uputile su najutjecajnije ambasade u BiH i Delegacija EU.

Odluka koju jer potpisao predsjednik FBiH Marinko Čavara - undefined

Foto: Radiosarajevo.ba: Odluka koju jer potpisao predsjednik FBiH Marinko Čavara

Problemi su počeli nakon što je rukovodstvo Federacije BiH imenovalo novi sastav Komisije.

Predsjednik Čavara predložio je članove iz reda hrvatskog naroda, potpredsjednica Mahmutbegović predložila iz reda bošnjačkog naroda, a potpredsjednik Milan Dunović je trebao iz reda srpskog naroda.

Međutim, predložio je kandidata koji se ne izjašnjava kao Srbin, izvještavao je ranije BHRT.

To je tada bio glavni argument zašto imenovanje Komisije nije prošlo na sjednici Doma naroda FBiH. Klub Srba nije dao podršku, jer u Komisiji nema predstavnika srpskog naroda. Na ranijim sjednicama pokušaj da se imenovanje uvrsti u dnevni red je propao.

Komisija za vrijednosne papire Federacije Bosne i Hercegovine uspostavlja razvoj tržišta kapitala, gradi fer tržište i štiti interese investitora.

Spomenuti, sada već bivši predsjednik Komisije, Hasan Ćelam, je, kao što je poznato, uhapšen. Kantonalni sud u Sarajevu mu je u februaru ove godine odredio mjere zabrane obavljanja funkcije zbog sumnje da je zloupotrijebio položaj.

Drugi član se penzionisao, a na trećeg člana nisu prenijete ovlasti, tako da je Komisija bila potpuno nefunkcionalna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije