Čelik podnosi ostavku: Pozivam Konakovića da u ponedjeljak preuzme kabinet

10
B. T.
Čelik podnosi ostavku: Pozivam Konakovića da u ponedjeljak preuzme kabinet
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Mirza Čelik

Mirza Čelik (SDA), predsjedavajući Skupštine KS do ponedjeljka, kada je zakazana sjednica kantonalnog parlamenta, podnijeti ostavku na čelnu funkciju ove institucije. Potvrdio je to u izjavi za Radiosarajevo.ba.

Objašnjavajući zamršenu političku situaciju na sarajevskoj političkoj sceni, obzirom da je i kantonalni premijer Mario Nenadić također podnio ostavku pred najavljenu rekonstrukciju Vlade KS, Čelik kaže da nije riječ o blokadama, već da, naprotiv, žele ubrzati smjenu vlasti.

„Kada smo dolazili u decembru, kazali smo da bi onaj ko ima skupštinsku većinu trebao da ima i predjedavajućeg Skupštine i premijera. Međutim, tada su se sakrivali pečati, zabranjivao ulazak u kabinet, podnosile krivične prijave... Poštivajući principe demokratije, ja ću podnijeti ostavku da bi ubrzali procese vezano za smjenu Vlade, odnosno imenovanje novog mandatara i Vlade. Apsolutno mi nije cilj da blokiram procese, kradem pečate, potpisujemo neke sporazume. Klub SDA, sa klubom SBB-a i DF-a ima većinu u Kolegijumu, odnosno u Klubu Bošnjaka i nama je bilo interesantno da pustimo da se ti procesi odvijaju kako treba, kako nalaže demokratija, a ne da budemo oni koji će kočiti procese. Naprotiv. Netačni su navodi sadašnje većine da mi opstruiramo. Naravno da ćemo ponuditi da se u što kraćem periodu, u skladu s Poslovnikom, desi smjena u rukovodstvu i da imenuje novi mandatar“, kaže Čelik.

Objašnjava da je i premijer Nenadić podnio ostavku iz ovog razloga.

„Njima su vrata otvorena“, objašnjava Čelik.

Kako kaže, neće čekati ni zakonski rok, prema kojem poslije izglasavanja nepovjerenja premijer treba ponuditi ostavku u roku od sedam dana.

„On je to već učinio i skratio proces, evo i ja svojom ostavkom, za mjesec dana, bukvalno. Pozivam Konakovića (Elmedin, predjednik Naroda i pravde, op.a.) da u ponedjeljak preuzme kabinet predsjedavajućeg ako je on novi predsjedavajući. Pečat neće biti kod sadašnjeg predsjedavajućeg, ja nisam nikad vidio taj pečat, pečati su kod sekretara. Nema razloga da ne dozvoljavam nekome da uđe, da se štitim kroz Klub Bošnjaka, Naprotiv, neka izaberu novog člana iz reda Bošnjaka koji će doći u rukovodstvo i koji će imenovati mandatara. To je procedura koja je trebala da se desi i u vrijeme kada smo mi mijenali Vladu Šestorke“, kaže Čelik.

Govoreći o periodu svog predsjedavanja Skupštinom, naglašava da se nisu bavili samo pandemijom, da je život u gradu funkcionirao bez poteškoća u vodosnabdijevanju, odvozu smeća...

Sve što je bilo zacrtano kroz naš program rada, mi smo to uradili. Prva i Deveta transverzala rade, znači otvoreno je preko stotinjak miliona maraka investicija u Kantonu Sarajevu od kada je ova Vlada“, kazao je Čelik, objašnjavajući da će detalje o tome šta se uradilo premijer i ministri prezentirati na sjednici u ponedjeljak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije