'Čas geografije u RS: BiH se sastoji iz Srbije i Federacije BiH'

Radiosarajevo.ba
'Čas geografije u RS: BiH se sastoji iz Srbije i Federacije BiH'

Grupa povratnika-roditelja djece bošnjačke nacionalnosti iz Konjević-Polja, njih pedesetak okupili su se danas ispred zgrade institucija BiH u Sarajevu nakon čega su se uputili prema zgradi OHR-a.

Predstavnici povratnika-roditelja djece bošnjačke nacionalnosti nastoje, između ostalog, osigurati uvođenje nacionalne grupe predmeta i odvijanje nastave u osnovnom obrazovanju na službenim jezicima konstitutivnih naroda BiH.

Muhidin Omerović, otac dvoje djece koja idu u školu u Konjević-Polju, peti i šesti razred, kazao je novinarima da su se okupili ispred zgrade institucija BiH da upoznaju kompletnu bh. javnost o njihovoj borbi koja ne traje od jučer i ne traje od početka ove školske godine, nego traje godinama, javlja Fena.

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Adil Osmanović kazao je danas u Sarajevu nakon sastanka s predstavnicima Vijeća roditelja iz Konjević-Polja da je negativno iznenađen procesom diskriminacije kada su u pitanju bošnjačka djeca koja pohađaju OŠ "Petar Kočić" u Konjević- Polju: „Kada vam dijete dođe iz škole i kaže da je na času geografije naučilo da se BiH sastoji iz Srbije i Federacije BiH ili izučava nacionalnu grupu predmeta na srpskom jeziku, jer ne postoje knjige koje su na bosanskom jeziku, onda svaki roditelj treba postaviti pitanje u kakvu obrazovnu instituciju šalje svoje dijete“,objasnio je ministar. Pozvao je Vladu RS-a i resornog ministra da u skladu sa zakonom riješi pitanje o osnovnom obrazovanju.

Pokušali smo sve što smo mogli, dijalog. Bili smo toliko tolerantni, toliko smo kompromisa napravili do sada, više ne možemo i više nećemo. Nećemo, ne samo zbog naše djece nego zbog generacija koje dolaze“, kazao je Omerović.

Istaknuo je da ovo nije nikakva politička priča, „ovo nije nikakva nacionalna priča ili bilo koja druga“.

Navodeći neke od konkretnih problema djece i njihovih roditelja u Konjević-Polju kazao je da su djeca išla u školu u uvjetima da nisu imala pitku vodu, „gdje infrastruktura sama nije zadovoljavala minimum onoga što bi djeca trebala da imaju“.

„Osim toga tu je priča i o nacionalnoj grupi predmeta. Lično vodim borbu pet godina otkako su moja djeca krenula u školu. U knjižici im se upisuje bosanski jezik. Rekao sam, budite bar pošteni toliko, upišite da djeca uče srpski jezik. Ne mogu djeca učiti bosanski jezik iz udžbenika za srpski jezik“, kazao je Omerović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije