Carmel Agius: Prošlost moramo prihvatiti - u Srebrenici se dogodio genocid

Radiosarajevo.ba
Carmel Agius: Prošlost moramo prihvatiti - u Srebrenici se dogodio genocid
Arhiv / Carmel Agius
U Potočarima će danas, 21 godinu nakon srebreničkog genocida, biti ukopano 127 žrtava. Prije ukopa, na komemoraciji se obratio Carmel Agius, predsjednik Haškog tribunala.

Srebreničkim majkama poručio je kako im se cijeli svijet divi.

Podsjetio je da je temeljni dio pomirenja - pravda, ali je naglasio da ona sama nije dovoljna.

"Od silnog značaja je proces zbližavanja. Da svi narodi BiH priznaju prošlost i pogledaju, zajedno, ka budućnosti te preuzmu obavezu da ono što se ovdje desilo, nikada se više ne ponovi", rekao je Agius.

"Na tome morate raditi u vašim domovima, u školama... to zahtijeva vremena, napor, dobru volju, zato što su rane još uvijek otvorene i za one koji su preživjeli sve to, put naprijed nije jednostavan. Ali, ja vjerujem da je to moguće."

Tribunal na čijem je čelu, podsjetio je, u godinama iza nas borio se da dokaže šta se dogodilo u BiH tokom perioda 1992-1995.

"Pred vama stojim ponosan što je Haški tribunal neosporno utvrdio da se ovdje, u julu 1995, dogodio genocid i da je Tribunal krivično procesuirao i osudio niz osoba koje su za to odgovorne", rekao je on.

Historija će nam jednog dana svima suditi, kazao je on. "I onima koji nazivaju zlo pravim imenom, genocidom, i onima koji ga negiraju."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije