Čančar: Stalni politički pozivi na raspad BiH izazvaće i novu krizu za NATO u Evropi

2
AA
Čančar: Stalni politički pozivi na raspad BiH izazvaće i novu krizu za NATO u Evropi
FOTO: AA / Ismet Fatih Čančar

NATO vidi zapadni Balkan i Bosnu i Hercegovinu kao centralno pitanje, odnosno strateški faktor za stabilnu, mirnu i prosperitetnu Evropu, poručeno je danas sa redovne sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99".

Tema sesije je bila "Novi sigurnosni pakt za BiH", a uvodničar Ismet Fatih Čančar, doktorant političkih nauka i internacionalnih odnosa na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS).

Čančar je istakao da je vrlo važno imati kreativniji pristup kako bi se ponudila rješenja za političke i sigurnosne probleme s kojima se suočava država Bosne i Hercegovina.

Nakon velikog kašnjenja, institucije BiH bi trebale dobiti budžet za 2024. godinu

Nakon velikog kašnjenja, institucije BiH bi trebale dobiti budžet za 2024. godinu

"Ideja o novom sigurnosnom paktu za Bosnu i Hercegovinu koju sam predstavio prošli mjeseci u Washingtonu nastala je kao rezultat kontinuirane degradacije političke i sigurnosne stabilnosti Bosne i Hercegovine. Upravo takav scenario kojem svjedočimo posljednjih mjeseci traži od nas kreativniji pristup u rješenjima za neke probleme", kazao je Čančar.

Potom je podsjetio na značaj posjete generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga zapadnom Balkanu od 19. do 22. novembra kada je posjetio Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Srbiju i Sjevernu Makedoniju i razgovarao sa najvišim zvaničnicima.

Stručnjak za sigurnost: Intenzivirane su hibridne operacije Rusije protiv BiH!

Stručnjak za sigurnost: Intenzivirane su hibridne operacije Rusije protiv BiH!

"Činjenica je da je generalni sekretar NATO-a Stoltenberg u novembru 2023. posjetu započeo upravo posjetom Bosni i Hercegovini i ta posjeta je obilježena vrlo jasnim porukama podrške suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine ali i direktnim upozorenjima i zabrinutostima zbog sve većeg ruskog utjecaja u zemlji. Taj utjecaj je vidljiv kroz rastuću retoriku podjela koju prati secesionistička politika rukovodstva bh. entiteta RS, a koju svesrdno podržava Moskva", rekao je ovaj mladi istraživač.

Upozorio je da stalni politički pozivi na raspad države Bosne i Hercegovine prijete da izazovu i novu krizu za NATO u Evropi.

"Ove aktivnosti najbolje su ilustrovane stalnim političkim pozivima na raspad države Bosne i Hercegovine koji prijete da naruše ne samo stabilnost i zaustave potrebne reforme za Bosnu i Hercegovinu nego će dovesti i do nove krize za NATO u Evropi. Tako da je vrlo jasno zašto NATO vidi zapadni Balkan i Bosnu i Hercegovinu kao centralno pitanje, odnosno strateški faktor za stabilnu, mirnu i prosperitetnu Evropu i jasno je zašto bosanske snage prepoznaju euroatlantske integracije kao strateški cilj", kazao je Čančar.

Naglasio je također da se NATO u proteklom periodu fokusirao na izgradnju kapaciteta bh. države i jačanja njene otpornosti u odnosu na "strane maligne utjecaje", istakavši značaj vojne interoperabilnosti između snaga NATO-a i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije