Čanak: 'Ako kažete bilo šta protiv Putina, niste dovoljno dobar Srbin'

3
Radiosarajevo.ba
Čanak: 'Ako kažete bilo šta protiv Putina, niste dovoljno dobar Srbin'
FOTO: Arhiv / Nenad Čanak

"Latinično slovo Z na Putinovim tenkovima koji razaraju Ukrajinu je apsolutno nacistička svastika za 21. vijek", istakao je Nenad Čanak, predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine, za FTV.

"To je isti onaj znak porobljavanja i pokoravanja kakve su pred sobom nosile Hitlerove horde kada su okupirale Evropu prije 80 godina. Dakle to je ista ta priča. I ko god pokuša da predstavi drugačije taj laže. Ko god to koristi kao znak za bilo šta drugo osim za zlokoje napada Ukrajinu ovoga trenutka, a koliko će se sutra naći i pred našim vratima ukoliko ga ne zaustavimo, taj je licemjer i lažov.

Stvari se moraju nazivati svojim imenom baš zato to sam primijetio da mnogo ljudi pokušava da traži neki balans, nekakvu ravnotežu u krivici za pakao u Ukrajini. Moje pitanje je vrlo jednostavno - da li se prema čitavoj Evropi kreću milioni izbjeglica iz Kijeva ili iz Moskve? Da li ukrajinske snage opsjedaju Moskvu ili Putinove horde opsjedaju Mariupolj? Znači vrlo je jasno ko je tu s koje strane i to zloglasno Z će ostati kao sraman žig na istoriji i ruske države i nažalost ruskog naroda."

Još jedna subota, još jedna ARIA proslava – 15 godina sa vama

Još jedna subota, još jedna ARIA proslava – 15 godina sa vama

O Putinovoj prijetnji da će se svako ko se umiješa suočiti za nezapamćenim posljedicama kaže da je to prijetnja i atomskom bombom, ali i da neće stati samo na Ukrajini.

"S jedne strane, prijetnja nuklearnim oružjem u regionalnim sukobima, ovo je bilo prvi put da se spominje od Drugog svjetskog rata. Znači ovo je presedan koji je nedopustiv. Drugo, kada se prijeti nuklearnim oružjem, Vladimir Putin ne prijeti državi ovoj ili onoj, vladi ovoj ili onoj, on prijeti konkretno vašoj porodici, vašem gradu, vašim sunarodnicima, vašoj državi jer niko ne može biti pošteđen nuklearnog holokausta ako on počne.

Svi ćemo pomrijeti u nuklearnoj zimi ako se lansiraju nukelarne rakete. Drugim riječima, Vladimir Vladimirevič Putin se ponaša kao nuklearni siledžija koji nas sve zajedno ucjenjuje time što je on dovoljno lud da počini samoubistvo povukavši za soobm kompletnu ljudsku rasu. E to je ono štone može i ne smije da se drugačije naziva.

Do sada je pokazao, između ostalog, da je i ratni zločinac. I sva ta priča šta su radili Ukrajinci po Donbasu ili u Drugom svjetskom ratu je bilo nacističkih jedinica u Ukrajini, sve je to tako. Ali da li je Handžar divizija bila razlog da se Bosna pretvori u pakao? To je ista ta logika. I upravo zbog toga to je nedopustivo. Vladimir Putin je bacio ljagu kakvu svijet nije vidio na ruski narod, na rusku državu, na sve ono što je taj veliki narod učinio za čovječanstvo kroz historiju.

Za sve desetine miliona žrtava koje je ruski narod dao za slobodu od fašizma Evrope, sve je to Putin bacio pod noge. I sad najedanput su počeli pregovori. Pa evo da bude Ukrajina neutralna, to će biti dovoljno. A krenuo je s tim da ruši naciste i narkomane. To je čisti pokušaj da se izvadi iz ovoga gliba i gnoja u koji je gurnuo cijeli svijet. Međutim, ja se toplo nadam da prisustvujemo posljednjim nadima Vladimira Vladimireviča Putina."

Čanak navodi da je zaštita Moskve od NATO-a čista prevara i glupost.

"Kao ako se u Ukrajini stave nuklearne rakete, što niko nije ni namjeravao, onda će one letjeti do Moskve četiri minute. Ako se stave u Baltičke zemlje koje su članice NATO-a letjet će četiri minute i 26 sekundi. O čemu pričamo? To je čisti pokušaj imperijalnog uzleta, pseudo vraćanja na osnove Sovjetskog saveza, to je svima nama jasno. Priča o ruskom svijetu nije ništa drugo nego pokušaj obnove Ruskoga carstva gdje pioniri pjevaju Putinu o tome da će vratiti Aljasku.

Dakle potpuno je jasno da je u pitanju jedan potpuno izvitoperen, iskrivljen pogled na stvarnost u ovom trenutku, što bi sve bilo možda čak i smiješno da taj isti Putin kao vrhovni komandant ruskih oružanih snaga ne raspolaže sa 6.000 raketa sa nuklearnim bojevim glavama čime može da uništi planetu i život na njoj, uključujući i svu djecu na svijetu, što on u svojoj bahatosti tako olako uzima u usta jer eto može mu se. S takvim siledžijama nema razgovora. Oni moraju biti pobijeđeni i uklonjeni sa političke scene."

O Zapadnom Balkanu kaže da već godinama traje priča o nekakvom ruskom humanitarnom centru u Nišu za koji ruska strana stalno insistira da treba da dobije status diplomatskog predstavništva.

"Poenta je u tome da kada vi imate ambasadu ili neko diplomatsko predstavništvo, u njega više lokalne vlastine mogu da uđu. Samim tim vi tu možete da stavite i nuklearno naoružanje i niko ne smije da uđe da vidi šta se tu događa.

Putinu Srbija i sjeveroistočna BiH, Crna Gora i dio Kosova ideja je da služe kao nepotopivi nosač aviona u srcu EU odakle bi mogao sa juga, a iz Kalinjingrada sa sjevera da ucjenjuje Evropu,kao što je i počeo da radi. Cijela priča je ta. Njega ne interesujemo mi ni šta će se s nama desiti. Mi smo samo žetoni u njegovom pokeraškom obračunu sa Zapadom iz njegove potrebe da on vrati Rusiju kao velesilu u neku izmišljenu prošlost kad je Rusija bila velesila da bi onda eto, ja ću zadržati Krim a evo vama Zapadni Balkan.

A u međuvremenu da li će ovdje da bude krvi do pojasa, to njega apsolutno ne interesuje. Jedini način da se to spriječi je jasno staviti stvari na svoje mjesto. Ko više voli Rusiju nego Srbiju nego dobrodošao u Srbiju. Ko više voli Rusiju nego BiH nije dobrodošao u BiH. ko više voli Rusiju nego Crnu Goru nije dobrodošao u Crnu Goru. A ne da ovdje u Srbiji vi dođete u poziciju da ako kažete bilo šta protiv Putina niste dovoljno dobar Srbin. Dođete u poziciju da sjeveroistočna BiH se bavi time sve vrijeme u vidu sadašnjeg tamošnjeg alfe i omege Milorada Dodika, bavi se samo time kako će na lagarijama onekakvom srpskom nacionalnom interesu da bolje služi ruskim interesima na Balkanu, a oni će štititi njegovu pokradenu imovinu.

Ali ako je to tako, šta je nama raditi? Prije svega moramo se držati zajedno jer zajedno nam ne može niko ništa. Ako dozvolimo da nas dijele po ne znam kakvim vještačkim granicama i pričama o suprotstavljenim balkanskim plemenima onda smo lak plijen svima. Na svim jezicima majke za svojom djecom plaču na istom jeziku.

Jedan je jezik suza i upravo je to ono što nas sve vezuje jer smo dopustili da nam to urade. Mislim da je krajnje vrijeme da se razumije da je interes velikih država njihov interes, ali ne i naš. Naš je interes mir, da živimo u slozi i zajedništvu. Srpski svet koji je samo lažno ime za veliku Srbiju je nešto što je nedopustivo. Ne mogu da ćutim i da gledam kako se uništava apsolutno sve, bagatelišući sve živote, sve žrtve, sve što je prošlo preko naših leđa proteklih 50 godina."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije