Čanak o muralu zločinca Mladića: Fašisti će tek da gaze

Radiosarajevo.ba
Čanak o muralu zločinca Mladića: Fašisti će tek da gaze
Youtube/Screenshot / Nenad Čanak

Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) saopštila je da je dobila rješenje o zabrani skupa prijavljenog za 9. novembar, za kada je bilo planirano uklanjanje murala ratnom zločincu Ratku Mladiću na uglu ulica Njegoševe i Alekse Nenadovića u Beogradu.

Kako se navodi u saopštenju, zabrana skupa predstavlja obračun policije sa "ostacima antifašističke i mirovne tradicije" Srbije, "dok se umjesto zaštite sloboda i prava građana i građanki štiti lik i slave krivična dela Ratka Mladića, koji je osuđen za ratne zločine".

"Skup i uklanjanje murala koordinisano je sa stambenom zajednicom, na osnovu rešenja o uklanjanju koje je izdala Komunalna milicija", ukazali su iz Incijative i poručili da su željeli da pomognu u tehničkom uklanjanju murala i da pozovu ljude da se zajedno usprotive ratnim zločincima u javnom prostoru. 

Ne propustite: Njemačka violinistica Mira Foron na koncertu Sarajevske filharmonije

Ne propustite: Njemačka violinistica Mira Foron na koncertu Sarajevske filharmonije

Tim povodom oglasio se na svom Twitter profilu i predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine - Nenad Čanak.

"Dokle god se policija plaši da će doći do sukoba ako se prekreči mural ratnog zločinca, a ne plaši se sukoba dok se pišu poruke mržnje i malaju zastave po fasadama, dotle nema spasa.

Fašisti su namirisali strah i ćutanje, to je za njih afrodizijak, i tek će da gaze", napisao je Čanak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije