Čampara: 'Više nijedna stranka neće moći blokirati uspostavu Vlade FBiH'

13
Radiosarajevo.ba
Čampara: 'Više nijedna stranka neće moći blokirati uspostavu Vlade FBiH'
Screenshot / Aljoša Čampara

Član Predsjedništva Naroda i pravde (NiP) i federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara pozdravio je odluku visokog predstavnika za koju kaže da je sistemskog i trajnog karaktera i što je važno, sastavni dio Ustava Federacije BiH.

Podsjetimo, Ured visokog predstavnika objavio je odluku visokog predstavnika Christiana Schmidta o deblokadi imenovanja Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

"Ostavljena je i mogućnost da domaći političari mijenjaju Ustav prije stupanja ove odluke na snagu u roku od 12 mjeseci. Eto nam prilike da popravimo stanje na još bolje u našoj Domovini. Nema idealnih odluka pa tako ni odluka Christiana Schmidta nije idealna, ali je popravila prethodna rješenja i omogućila deblokadu procesa u Federaciji BiH", istakao je Čampara.

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Smatra posebno važnim to što nijedna politička stranka u Bosni i Hercegovini neće biti u mogućnosti da blokira uspostavu Vlade Federacije BiH, odnosno da onemogući implementaciju izborne volje građana BiH.

"Građani naše zemlje zaslužili su da napokon dobiju izvršnu vlast koja će svoj legitimitet crpiti iz glasova većine u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH. Vjerujem da će novi saziv Vlade Federacije BiH prioritetno se uhvatiti u koštac sa stvarnim problemima građana, odnosno da će raditi na socio-ekonomskim reformama koje će dovesti do poboljšnja života građana. To dugujemo stanovnicima, a i međunarodnim partnerima s obzirom na to da smo preuzeli obaveze na putu ka EU i NATO-u. Mi ćemo se truditi da jačamo koncept građanske Bosne i Hercegovine uz poštivanje specifičnosti bh. društva", zaključio je Čampara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije