Sarajevo / Čampara na Krugu 99: BiH ima dovoljno patriotskih i probosanskih snaga

06. 10. 2019. u 12:19:00 AA

Shares: 147

U Bosni i Hercegovini postoji dovoljno patriotskih i probosanskih snaga koje će odgovoriti na sva pitanja koja se tiču sigurnosti zemlje i vanjskog uticaja, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine Aljoša Čampara.

Čampara je bio uvodničar na sesiji Asocije nezavisnih intelektualaca Krug 99 govorio o političkim odnosima i sigurnosti u BiH, prilikom čega je kazao da faktor stabilnosti u BiH zavisi od unutrašnjih odnosa u zemlji, ali i vanjskih uticaja.

"Mislim da otprilike godinu dana živimo to neko vrijeme gdje se pokušava mimo vladavine zakona raditi na uspostavi vlasti, a zanemarivati ono što je BiH dužna raditi u svojoj budućnosti, odnosno na šta se obavezala i kroz odluke Predsjedništva BiH i kroz donešene zakone. Sada imamo zastoj kod članstva BiH u euroatlanskim integracijama, tako da možemo govoriti da su to određeni problemi koji sigurno BiH ne vode u pravom smjeru, nego u put stagnacije", poručio je Čampara.

Osvrnuvši se na borbu protiv kriminala i korupcije, federalni ministar unutrašnjih poslova je ocijenio da je stanje na tom polju stabilno. Međutim, smatra da politički odnosi u BiH i vanjskopolitički efekti i, kako je kazao, miješanje susjeda u unutrašnje poslove BiH nisu dobar znak.

"Mislim da ima dovoljno patriotskih i probosanskih snaga koje će sigurno dati odgovor na sva ova pitanja u budućnosti i da oni koji misle da mogu jednostavno raditi na takav način neće uspjeti, jer nisu uspjeli ni 1992. do 1995. godine", istakao je Čampara.

Govorio je i o uticaju Istoka i Zapada na političke prilike u BiH, navodeći da zemlja ima svoju strategiju vanjske politike do 2023. godine gdje su tačno navedene sve mjere koje mora ispuniti.

"To se kreće na način da BiH treba pratiti vanjsku politiku EU i SAD. Naš osnovni vanjskopolitički cilj su upravo pristupanje EU i NATO-u. Mislim da se moramo držati tih standarda zapadne civilizacije. Naravno možemo imati prijatelje i na istoku i na zapadu, ali ovo su glavni vanjskopolitički ciljevi BiH i oni su najbolji put za građane BiH", poručio je ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Aljoša Čampara.

Zaključio je da će se građani osjećati sigurno dok god postoji balans snaga u BiH i u regionu.

NEMA KOMENTARA