Čampara: Matthew Palmer je protiv rezervnog sastava policije RS

Radiosarajevo.ba
Čampara: Matthew Palmer je protiv rezervnog sastava policije RS
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Aljoša Čampara

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Matthew Palmer koji od prošle sedmice boravi u posjeti Bosni i Hercegovini sastao se danas u Ambasadi SAD-a u Sarajevu s čelnicima policijskih agencija u BiH.

Sastanku je, između ostalih rukovodioca policijskih i sigurnosnih agencija u BiH prisustvovao i ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Aljoša Čampara koji je novinarima nakon sastanka kazao da su tame susreta bila migracije te je razgovarano i osnivanju rezervnog sastava entitetskih policija.

Jedna od tema bila je, kaže ministar Čampara, saradnja i koordinacija aktivnosti svih policijskih agencija.

„Na bh. vlastima je da dalje rade na pitanjima migracije. To jeste je u nadležnosti Vijeća ministara BiH, ali i druge agencije mogu dati podršku imajući u vidu naš sistem nadležnosti“, pojasnio je Čampara.

Istaknuto je da je Palmer, ali i Ambasada SAD-a izrazila stav da se protivi uspostavi rezervnih sastava policijskih struktura u RS i to nikako ne podržavaju, posebno imajući u vidu da je SAD uložila mnogo sredstava u sigurnosni sektor u BiH.

„Veoma im je stalo do sigurnosnog sistema u BiH i mišljenja su da rezervni sastavi ne mogu doprinijeti poboljšanju sigurnosne situacije. Ostaju nam i dalje partneri, pružit će nam svu pomoć i kada su u pitanju migracije, ali i drugi izazovi o oblasti sigurnosti“, dodao je Čampara.

Učesnici sastanka ukazali su i na probleme s kojima su suočeni kada je u pitanju odgovor na migrantsku krizu poput nedovoljnog broja policijskih snaga koje osiguravaju državnu granicu te je razgovarano o mogućnostima razmjene policijskih službenika i drugih agencija.

Čampara je napomenuo da je federalni MUP u svakom trenutku spreman poslati određeni broj policijskih službenika na istočnu granicu BiH ocjenjujući da se ne radi u bilo kakvom zadiranju u nadležnosti.

„Spremni smo prihvatiti pomoć MUP-a RS, ukoliko bude potrebno, u Unsko-sanskom kantonu. Svi se moramo maksimalno uključiti u ovo pitanje jer migracije neće stati pitanje je samo koliko migranata će ulaziti u BiH“, zaključio je Čampara.

Osim Čampare, sastanku su prisustvovali ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum, te direktori Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Mirsad Vilić, Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osman Mehmedagić i Granične policije BiH Zoran Galić te predstavnici Službe za strance i policije Brčko Distrikta.

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Matthew Palmer u višednevnoj je posjeti Bosni i Hercegovini, a po dolasku u BiH u petak imao je više susreta u Banjoj Luci dok bi u Sarajevu trebao ostati do srijede, 19. juna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije