Ćamil Duraković traži obustavljanje istrage protiv imama Mahića: 'Apelujem na razum'

4
Radiosarajevo.ba
Ćamil Duraković traži obustavljanje istrage protiv imama Mahića: 'Apelujem na razum'
FB/Ćamil Duraković / Ćamil Duraković

Potpredsjednik entiteta RS Ćamil Duraković saopštio je danas da od svih organa vlasti ovog entiteta traži obustavljanje istrage protiv glavnog imama Medžlisa IZ Kozarac hafiza Amira ef. Mahića, kao i svih radnji u vezi s navedenim slučajem.

Duraković navodi kako je medijsko iskorištavanje i politiziranje jedne nepromišljene izjave imama Mahića, napravilo "slučaj koji vodi dodatnom narušavanju međunacionalnih odnosa".

"Svjestan posljedica svog nesmotrenog istupa, imam Mahić se već javno izvinio Srpskoj pravoslavnoj crkvi i pravoslavnim vjernicima, što očito nije dovoljno te smo jučer svjedočili sazivanju posebne sjednice Skupštine Grada Prijedora na kojoj je jedina tačka dnevnog reda bila izjava glavnog imama iz Kozarca."

Sarajevo: Oglasili se iz Toplana o tome da li će biti nastavljena isporuka grijanja

Sarajevo: Oglasili se iz Toplana o tome da li će biti nastavljena isporuka grijanja

Ističe kako je u međuvremenu informisan da, u cilju sprovođenja istrage protiv imama Mahića, Odjeljenje za borbu protiv terorizma, ekstremizma i istrage ratnih zločina MUP-a RS-a u Prijedoru na saslušanje poziva vjernike, muslimane Kozarca koji su prisustvovali džuma-namazu, odnosno iznošenju nesmotrene izjave.

Duraković navodi da su pozivi na ispitivanje, saslušanja i eventualne istrage koje se u tom smislu provode, izazvali uznemirenost Bošnjaka u entitetu Republika Srpska i strah od bezbrižnog odlaska u džamiju, a Ustavom zagarantovano pravo na vjerovanje i vjersku slobodu je dovedeno u pitanje, sa tendencijom ugrožavanja osnovnih prava stanovnika ovog dijela BiH.

"Svi kojima su mir i suživot na prvom mjestu, a najprije politički predstavnici, trebaju usmjeriti sve snage u pravcu razrješenja nastalih problema, opuštanja i smirivanja tenzija na način koji bi pomogao i samom imamu hafizu Mahiću, ali i svim Srbima i Bošnjacima Kozarca i Republike Srpske"

Reisul-ulema Kavazović: Zaključak skupštine grada Prijedora o imamu Mahiću je sramotan

Reisul-ulema Kavazović: Zaključak skupštine grada Prijedora o imamu Mahiću je sramotan

"Apelujem na razumno odlučivanje te pozivam na razgovor, dijalog i međusobno uvažavanje", poručio je Ćamil Duraković u saopštenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije