Burno na sjednici Doma naroda FBiH: Zašto je i kako Sanja Vlaisavljević dijelila budžetski novac?

10
L. M.
Burno na sjednici Doma naroda FBiH: Zašto je i kako Sanja Vlaisavljević dijelila budžetski novac?
Foto: N.G / Radiosarajevo.ba / Sanja Vlaisavljević

Sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine traje još uvijek, a počela je danas, 31. jula u 12 sati sa pola sata zakašnjenja.

Velike reakcije bh. javnosti uslijedile su nakon što je prije nekoliko dana Federalnog ministarstva kulture i sporta putem "Transfera za institucije nauke i kulture od značaja za Bosnu i Hercegovinu" na čelu sa ministricom Sanjom Vlaisavljević podijelilo novac kulturnim institucijama.

Zastupnik SDA Haris Zahiragić pitao je po kojim kriterijima je raspodijeljen novac kulturnim institucijama. 

Zmija "visi" s drveta na poznatom šetalištu u BiH

Zmija "visi" s drveta na poznatom šetalištu u BiH

"Po kojim kriterijima je ministrica kulture Sanja Vlaisavljević raspodjelila na osnovu javnog poziva institucijama od značaja BiH u iznosu od 900.000 KM. Odnosno, kako to da Narodno pozorište Sarajevo a nakon sastanka direktora pozorišta sa ministricom, vrijedi više nego Zemaljski muzej BiH koji je dobio 60.000 KM a Narodno pozorište 100.000 KM.

Da li je to PR investcija ministrice Vlaisavljević imajući u vidu da direktor NP komentariše društvena dešavanja?

Zanima me kako se Franjevački muzej ili npr galerija Gorica Livno vrijedi isto ili više od Zemaljskog muzeja BiH najznačajnije institucije kulture uz BiH?

Kako to da Hrvatsko narodno kazalište vrijedi 100.000 KM, a Narodno pozorište Mostar, iako se nalaze u istom gradu, svega 30 hiljada KM.

Želim naglasiti da su sve institucije kulture važne za FBiH, ali prilikom izdavanja sredtava treba imati u vidu objektivne činjenice", pitao je Zahiragić.

Podsjetimo, čelnici Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine, Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH i Historijskog muzeja BiH su 26. jula javnosti obznanili da su raspodjelom novca Federalnog ministarstva kulture i sporta putem "Transfera za institucije nauke i kulture od značaja za Bosnu i Hercegovinu", prekršeni Zakon o Budžetu i Zakon o izvršenju Budžeta FBiH te su najavili tužbu.

Sjednicu možete pratiti uživo:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije