Burna rasprava i emotivne reakcije povodom izbora sudija Ustavnog suda BiH

Radiosarajevo.ba
Burna rasprava i emotivne reakcije povodom izbora sudija Ustavnog suda BiH
Photojoiner / Alma Čolo i Saša Magazinović

Burnu raspravu među poslanicima Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovini izazvao je Prijedlog zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH koje je prethodno birao predsjednik Europskog suda za ljudska prava.

Raspravu je otvorio poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Saša Magazinović upozorivši i da su domaćih šest sudija pod političkim uticajem te je problematizirao i izbor domaćih sudija Ustavnog suda.

Da Stranka demokratske akcije (SDA) neće podržati ovaj zakon najavila je poslanica Alma Čolo jer BiH kaže nije spremna za to, a posebno jer poslanici tvrde da je šest domaćih sudija povezano sa političkim strankama i potrebni su strani sudci da bi bile balans.

Podvukla je da se SDA prigovara da su dva sudca Bošnjaka visoki članovi SDA, ali da bi oni bili sudci morali su podnijeti ostavku u SDA, prenosi BHRT.

Kazala je da se predlagači pozivaju na prioritete Evropske komisije, u kojima se navodi obaveza rješavanja pitanja stranih sudija u Ustavnom sudu BiH, ali u 14 prioriteta Evropske komisije, puno je onih koji su prije tog.

Zastupnik SDP-a Saša Magazinović je kazao da je Čolo “osigurala vizibilnost desecima hiljada koji će pogledati priznanje zastupnika SDA koji priznaje da je dvoje sudija Ustavnog suda iz SDA”.

Magazinović je potom žustro diskutirao kazavši da je poslanica Čolo i predsjedavajuća Ustavnopravne komisije Doma i upitao je “da li će tako biti s članovima Centralne izborne komisije (CIK) koji su pod kontrolom stranaka te njima nije stalo da izbori budu fer i pošteni”.

Odgovorila mu je poslanica Čolo koja je ponovila da sudije ne mogu biti članovi partije i da se ne smiju rukovoditi političkim ubjeđenjima te su to uvjeti koje je potrebno da se poštuju u svim demokratskim državama.

Kada je Ahmet Šantić imenovan za člana CIK-a ja sam se prijavila na tu poziciju, ali mi je rečeno da mora proći SDP-ov kandidat i prošao je SDP-ov kandidat – pojasnila je Čolo.

Poslanik SDA Safet Softić ocijenio je da diskusija Magazinovića nije na mjestu te da je iznio nekoliko neistina u svom izlaganju, a ujedno je i omalovažio poslanicu Čolo kao predsjednicu Ustavnopravne komisije što ne liči na njega.

Iznio je i grubu neistinu o sudcima Ustavnog suda, a nije se ni udostojio da čuje šta mu je Čolo replicirala – istaknuo je Softić.

Poslanik SDA Zukan Helez kazao je da ni ovaj zakon nije u skladu sa Ustavom, te je upitao poslanike zašto predlažu na usvajanje zakone koji nisu u skladu s najvišim aktom države te je dodao da on nema ništa protiv da svih šest domaćih sudaca budu Srbi ili Hrvati, jer govori kao Bošnjak, ukoliko će to biti časne osobe.

Komentirao je i poslanik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Nikola Lovrinović koji je kazao da se ovim zakonom brani suverenost države, ima zakonsko uporište te je pozvao poslanike da se odbaci ovo mišljenje i da se postupak vrati nazad Komisiji na odlučivanje.

On je pozvao koalicione partnere da budu vlast i da se na taj način odnose prema državi.

Poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović ocijenio je da postoji ustavnopravni osnov za ovaj zakon i Ustav nije prepreka da se zakonom uredi pitanje koje je problematično godinma, i došlo je vrijeme da se nađe rješenje zakonski, bez promjene Ustava, stava je.

No, duboko smo nezadovoljni sadržajem zakona jer je on kratkog dometa i neće dovesti do krajnjeg cilja i potrebna je mnogo veća širina da bismo došli do konačnog rješenja i u tom smislu dat ćemo šansu amandmanima kako bi se učinio bolji. On je ovako za jedan izborni proces što je nama neprihvatljivo – pojasnio je Šarović.

Predsjedavajući Doma Nebojša Radmanović ( SNSD) nekoliko puta pozivao je poslanike da se vrate u okvire dnevnog reda budući da su poslanici razgovarali o izboru članova CIK-a, o izjavama političara, a rasprava se trebala voditi o negativnom mišljenju Komisije o tom zakonu.

Rasprava je okončana, a potom je predsjedavajući proglasio jednosatnu pauzu u zasjedanju i najavio treći nastavak sjednice za sutra, 21. maja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije