Buran početak sjednice Predstavničkog doma PFBiH, opozicija odmah zatražila prekid

8
Radiosarajevo.ba
Buran početak sjednice Predstavničkog doma PFBiH, opozicija odmah zatražila prekid
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Mahir Mešalić

Počela je osma redovna sjednica u aktuelnom mandatu Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u čijem je najavljenom dnevnom redu informacija o nefunkcionisanju radnih tijela tog parlamentarnog doma.

Ta tačka dnevnog reda kandidirana je zbog toga što nefunkcionisanje pojedinih radnih parlamentarnih tijela, odbora i komisija stvara proceduralni problem budući da ona moraju prethodno razmotriti predložene zakone Parlamentu i druge akte.

Proceduralno, njihovo mišljenje je potrebno prije nego što ih na dnevni red stave oba doma Federalnog parlamenta.

Baraž za odlazak na SP: Rukometaši BiH i Portugal podijelili bodove u Tuzli

Baraž za odlazak na SP: Rukometaši BiH i Portugal podijelili bodove u Tuzli

Za ovu sedmicu je sazvana još jedna sjednica Predstavničkog doma, za srijedu, a u njenom najavljenom dnevnom redu je prijedlog odluke o privremenom finansiranju FBiH za prva tri mjeseca 2024. godine.

Tu odluku moraju odobriti oba doma, u istom tekstu, da bi mogla stupiti na snagu po objavi u Službenim novinama, a donosi se u situaciji kad budžet Federacije za tekuću godinu nije potvrđen u Federalnom parlamentu.

U nedostatku budžeta kao akta, svrha odluke o privremenom finansiranju je otklanjanje opasnosti od zastoja finansijskih tokova u Federaciji u novoj fiskalnoj godini.

Ko će na čelo KCUS-a: Ministar Rimac još nije dao saglasnost, Maida Galijatović prijeti tužbom

Ko će na čelo KCUS-a: Ministar Rimac još nije dao saglasnost, Maida Galijatović prijeti tužbom

Predložena odluka je u najavljenom dnevnom redu i za sjednicu Doma naroda sazvanu za četvrtak.

Sjednicu je otvorio Mladen Bošković (HDZ), dopredsjedavajući Predstavničkod doma, a prvi se za riječ javio Mahir Mešalić (DF) koji je povukao da Mladen Bošković nema ovlaštenje da vodi sjednicu.

"Smatram da sjednicu treba da vodi Mirjana Marinković Lepić. Ona je tu, nije na bolovanju. Iako prema poslovniku vama ovlaštenje treba dati i Edina Gabela, to se nije desilo. Vi vodite sjednicu nelegalno, i to nije u skladu sa poslovnikom ni ustavom", rekao je Mahir Mešalić, koji je tražio da se prekine sjednice i održe konsultacije oko toga ko će voditi sjednicu.

Mirjana Marinković Lepić je, naime, u septembru podnijela ostavku obrazlažući da to čini iz zdravstvenih razloga, a i danas tvrdi da uprkos tome što je bolovanje zaključeno, ne može voditi sjednicu, što može potkrijepiti i medicinskom dokumentacijom, prenosi BHRT.

Budući da su pojedinci iz opozicije prethodno navodili da samo njeno prisustvo u sali odnosno zaključenje bolovanja podrazumijeva da može voditi zasjedanje, odgovarala je da 'ona nikome ne bi zalazila u zdravstveni karton' te ponovila da se oslanja na mišljenja ljekara i da ne može predsjedavati a da to ne utiče na njeno zdravstveno stanje.

O ostavci predsjedavajuće podnesenoj u septembru Predstavnički dom se nije dosad izjašnjavao.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije