Mahir Mešalić: 'Uradit ćemo sve da se ne usvoje izmjene Poslovnika Zastupničkog doma'

1
Radiosarajevo.ba
Mahir Mešalić: 'Uradit ćemo sve da se ne usvoje izmjene Poslovnika Zastupničkog doma'
Foto: Printscreen / Mahir Mešalić

Ovoga ponedjeljka u političkim minutama u studiju Federalne televizije, s Kristinom Pranjić - Mahir Mešalić, bio je šef kluba zastupnika DF-a u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije.

Hoće li parlament zasjedati ili će i ovosedmična sjednica biti otkazana iz sigurnosnih razloga?

Jesu li radna tjela Parlamenta u blokadi i kako ih deblokirati?

Sjećanje na 1992.: "NE pucaj" - govorio je Jovan Divjak taj dan u Dobrovoljačkoj

Sjećanje na 1992.: "NE pucaj" - govorio je Jovan Divjak taj dan u Dobrovoljačkoj

Što je cilj izmjena Poslovnika Zastupničkog doma koje je vladajuća koalicija uputila u parlamentarnu proceduru?

Gospodine Mešaliću sjednica Zastupničkog doma prošli tjedan nije održana. Trebala bi biti sutra, hoće li je biti? Evo Dom naroda će zasjedati, hoće li biti Zastupničkog doma, jesu li osigurani uvjeti, znamo da je prošle sedmice prokišnjavala sala?, pitala je Kristina Pranjić.

"Pa ja mislim da su uvjeti osigurani međutim niko nas nije obavijestio o sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije tako da evo čekamo. Dobili smo informaciju da će Dom naroda zasjedati danas u dvanaest. Vrlo je mogu reći aljkavo od strane rukovodstva u najmanju ruku da se tako izrazim, što ne obavještavaju zastupnike o alternativama koje imamo za zasjedanje Parlamenta. Da li se može naći neka alternativna sala, mi smo dobili informaciju da sala Parlamenta Federacije prokišnjava, ali smo dobili informaciju da je to sanirano i da će zasjedati Dom naroda u toj sali, ali mi nažalost nismo dobili obavještenje do ovog momenta."

Nekako se logično postavlja da ako može Dom naroda trebao bi sutra onda moći i Zastupnički dom?-

"Pa evo vidjet ćemo u deset sati da ne preudiciramo dakle kolegij će biti za nekih sat vremena pa ćemo evo saznati da li će biti sjednica sutra ili neki drugi dan."

Znamo li hoće li sutra biti nastavak četvrte sjednice koja je trebala biti prošli tjedan ili će sutra biti redovna sedma sjednica?

"To se kod nas nikad ne zna, znate. Oni prekinu jednu sjednicu započnu drugu, pa se vrate na onu, pa prekinu ponovo tu četvrtu famoznu. Tako da kod nas se apsolutno ne zna to do zadnjeg momenta. To vodi HDZ nažalost, a ne predsjedavajuća koja bi trebala voditi. Ova predsjedavajuća iz Naše stranke koja je u ostavci. Dakle tamo procese vodi HDZ i nažalost stranke Trojke to pomno slušaju. Parlament vodi ja sam ga nazvao "mali visoki predstavnik" gospodin Mladen Bošković."

[youtube]https://youtu.be/u7vaRC1bD3Q[/youtube]

Hoće li gospodin Bošković onda predsjedati sutra sjednicom?

"Pa moguće da on predsjedava ako gospođa Gabela druga dopredsjedavajuća odbije da vodi sjednicu. Pošto ona dolazi iz opozicione stranke i nije mi logično da ona servisira rad većine Trojke plus HDZ u Federalnom parlamentu. Dakle ona je dosad vodila zato što je gospođa predsjedavajuća Mirjana Marinković Lepić podnijela ostavku. Ostavka nije još usvojena, nije prošla formalno organe, ali ona i dalje prima sve privilegije koje joj zakonom pripadaju. Dakle ona ima i vozače i tako dalje ali ne radi onaj posao, čak dijeli pozive nama za Parlament, ali ne radi onaj posao za koji je ustvari plaćena, a to je da bude predsjedavajuća. Ja sam je molio u jednom trenutku da vodi sjednicu ili da ide na bolovanje ukoliko ima zdravstvenih problema kao što kaže. Međutim ona presjedi ondje čitav dan, malo dobacuje sa pozicije znate i suflira sa pozicije predsjedavajuće. Ja smatram da je krajnje vrijeme da se te stvari raščiste makar da znamo ko nam je predsjedavajući, ko predsjedava, koja je sjednica i tako dalje. Ovaj javašluk neće moći dugo više."

Sve je to nemoguće riješiti jer ne zasjeda komisija za izbore imenovanja?

"Ma nije to samo do komisije. Znate mora proći Parlament. Dakle mora se izglasati ostavka i na Parlamentu ali komisija je glavni problem jer su neki iz komisije koji su bilo dio većine otišli u izvršnu vlast. Dakle otišli su ugrabili fotelje, a nisu mislili koliko im ruku treba u komisiji za izbor imenovanja. Oni to nisu mislili na vrijeme i sad im se naravno to obilo o glavu. Kad su htjeli da proguraju te zahtjeve Dragana Čovića prvenstveno o imenovanju sudije Ustavnog suda BiH gospodina Marina Vukoje, oni nisu imali većinu. Prekinuli su sjednicu za izbor imenovanje u trenutku kad su vidjeli da neće proći te neke stvari koje oni žele. Oni žele i da smjene vjerovatno i drugu dopredsjedavajuću Edinu Gabelu koja dolazi iz stranke za BiH i da je zamjene sa gospodinom Uzunovićem. Dakle mi još ne znamo kakav će tu rasplet biti unutar većine, ali možemo pretpostaviti na šta oni idu. Dakle njima je sudija Ustavnog suda gospodin Marin Vukoja po nalogu Dragana Čovića prioritet u njihovom radu", kazao je Mahir Mešalić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije