Bukva: Vlada KS je pred kolapsom, građani su u panici

Radiosarajevo.ba
Bukva: Vlada KS je pred kolapsom, građani su u panici
/ Admir Bukva

Povodom ostavke Rusmira Mesihovića na mjesto ministra zdravstva u Kantonu Sarajevo reagovao je Admir Bukva, predsjednik Kantonalnog odbora Naše stranke u Sarajevu:

„Ako je istina da je zdravlje ministra Mesihovića u takvom stanju da ne može nastaviti s radom, onda razlog njegove ostavke ne bih problematizovao. Ipak, iznenađuje neupućenost premijera Nenadića i njegova nespremnost da odgovori na ovakve izazove. On je jučer najavio povratak ministra Mesihovića na posao u ponedjeljak, a danas je ministar podnio neopozivu ostavku!"

Sredinom ovog mjeseca ostavku je, podsjeća Bukva, također iz zdravstvenih razloga, podnijela ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Jasna Agić. Na njenu poziciju još niko nije imenovan.

"U vrijeme neviđene ekonomske i zdravstvene krize Kanton je ostao obezglavljen za dva ključna ministarstva. Zahtijevamo hitno imenovanje ljudi koji će odgovarati građanima, jasno objasniti u kojem će pravcu djelovati i neće bježati od izazova. Ministrima koji su podnijeli ostavke želimo brzo ozdravljenje, ali i dok su bili na pozicijama pomaka u njihovim resorima nije bilo.

Ni rad ostalih ministarstava ne može se pohvaliti. Nedostaje interresorna komunikacija, pa se čak nesloga unutar Vlade prelijeva u javnost što kod građana izaziva paniku. Pojedini ministri SDA u Vladi KS, umjesto u hitnoj, izmjene i dopune Zakona o unutrašnjim poslovima i Zakona o policijskim službenicima žele usvojiti u redovnoj proceduri. Time se dodatno prolongira zapošljavanje prijeko potrebnih 300 policajaca u Sarajevu. Nenadić nema odgovor. Njegova deklarativn podrška održavanju Povorke ponosa naišla je na osude pojedinih članova Predsjedništva SDA koji svoje ministre u Vladi KS pozivaju da se ograde od toga.

Ova Vlada je pred kolapsom. Ako se ne mogu uozbiljiti, neka vođenje Kantona prepuste onima koji to znaju", poručio je Bukva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije