Usvojen Budžet Federacije BiH za ovu godinu

Radiosarajevo.ba
Usvojen Budžet Federacije BiH za ovu godinu
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Konstituirajuća sjednica novog saziva Doma naroda Parlamenta Federacije BiH

Delegati Doma naroda Parlamenta Federacije BiH usvojili su na današnjoj sjednici budžet za 2019. godinu.

Podsjećamo ovaj dokumenet ranije je usvojen u Predstavničkom domu, u iznosu od 2,65 milijardi KM.

Budžet je usvojen sa 49 glasova "za", 1 "suzdržim" i nijednim "protiv".

Premijer Federacije BiH u tehničkom mandatu Fadil Novalić je obrazložio Prijedlog budžeta FBiH za 2019. godinu, da bi delegati tokom rasprave njegovo obrazloženje šaljivo okarakterisali kao hvalospjev koji upućuje na to da je Federacija BiH poput Švicarske.

Delegati su tokom rasprave, uoči zvaničnog glasanja, iskoristili priliku da upute kritiku na prijedlog budžeta za 2019. godinu, napominjući da je okončanje finansijske krize u Federaciji Bosne i Hercegovine jedini razlog zbog kojeg će ga podržati.

Podsjetimo, prijedlog budžeta za 2019. godinu usvojen je na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH održanoj 9. januara 2019. godine i podržali su ga zastupnici SDA, HDZ-a BiH, HDZ-a 1990, SBB-a, A- SDA, PDA, kao i jedan zastupnik NB-a Elmedin Voloder.

Novizabrani delegati u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine položili su zakletvu na današnjoj konstituirajućoj sjednici federalnog organa zakonodavne vlasti. 

Na ovaj način konstituisan je novi saziv Doma naroda Parlamenta FBiH te kompletirana zakonodavna vlast u entitetu FBiH.

Budžet, kao i prateći akt, zakon o njegovom izvršavanju, predloženi su po hitnom postupku, kao i dopuna Zakona o budžetima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije