Budite oprezni: Građanima BiH stižu opasni e-mailovi o povratu poreza

0
A. Č.
Budite oprezni: Građanima BiH stižu opasni e-mailovi o povratu poreza
Foto: Pexel / Ilustracija / Online kupovina

Svjedoci smo sve većem broju prevara putem interneta, a prevaranti s vremenom postaju sve maštovitiji u načinu iznuđivanja podataka o kartici.

Nova internet prevara koja se prvo pojavila u susjednoj Hrvatskoj, zatim i u Bosni i Hercegovini, tiče se e-maila koji dolazi sa navodne adrese Poreske uprave Republike Hrvatske o povratu poreza.

U e-mailu se navodi: 
"Poštovani,
Zadovoljstvo nam je obavijestiti vas da je vaš zahtjev za kvartalni tekući automatski povrat poreza odobren. Porezu možete pristupiti pomoću privremene lozinke 607993. 
Imajte na umu da su svi zahtjevi za poraz poreza sada automatizirani kao rezultat prelaska na euro. Kako biste zatražili povrat poreza, samo se prijavite na svoj račun putem našeg poreznog portala porezna-portal.eu
Slobodno se obratite našoj službi za pomoć ako imate pitanja ili problema s vašom prijavom."

Vojin Mijatović: "U moru loših, jedna sjajna priča"

Vojin Mijatović: "U moru loših, jedna sjajna priča"

Žena ostala bez nekoliko hiljada eura, dala prevarantima podatke zbog 'povrata poreza'

Žena ostala bez nekoliko hiljada eura, dala prevarantima podatke zbog 'povrata poreza'

Upozoravamo sve građane na opasnost koja se krije iza ovakvih e-maila, jer ukoliko date podatke sa svoje kartice, vrlo je moguće da ćete ostati bez novaca.

E-mail prevara
FOTO: Radiosarajevo.ba: E-mail prevara

Jedan takav slučaj zabilježen je u Hrvatskoj kada je na isti način prevarena 29-godišnjakinja iz Vojnića, Hrvatske, kojoj je sa tekućeg računa nekoliko hiljada eura ukrala, za sada, nepoznata osoba, koja se putem e-maila lažno predstavljala, izvijestila je u nedjelju karlovačka Policijska uprava.

Policiji u Vojniću je 29-godišnjakinja prijavila da je putem e-mailom dobila poziv jedne ustanove da može ostvariti povrat novca ako se poveže na link koji je dobila mailom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije