Bruxelles: Zapadni Balkan i BiH u fokusu NATO-а, postoji inicijativa za jačanje saradnje

2
Fena
Bruxelles: Zapadni Balkan i BiH u fokusu NATO-а, postoji inicijativa za jačanje saradnje
FOTO: Fena / Ilustracija/Bruxelles

Posljednji je dan sastanka ministara odbrane zemalja članica NATO-a u Bruxellesu kada će biti održan sastanak NATO skupine za nuklearno planiranje te sastanci na koje će biti pozvani predstavnici Finske i Švedske, kao i visoki predstavnik Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borell.

Iako je u fokusu razgovora uglavnom rat u Ukrajini, naoružanje, napredak i jačanje NATO-ove obrane, kao i povećanje zaštite kritične infrastrukture, s posebnim osvrtom na oštećenje plinovoda, nezaobilazna tema i ovoga skupa bio je zapadni Balkan i Bosna i Hercegovina, javlja izvještač Fene iz Bruxellesa.

Jačanje saradnje NATO-a i BiH: Predstavnici Alijanse posjetili Ministarstvo odbrane BiH

Jačanje saradnje NATO-a i BiH: Predstavnici Alijanse posjetili Ministarstvo odbrane BiH

Manijaci nisu zaboravili: Devet godina od ubistva Mirze Raščića, prvog osmijeha južne tribine

Manijaci nisu zaboravili: Devet godina od ubistva Mirze Raščića, prvog osmijeha južne tribine

Visoki NATO dužnosnik jučer je novinarima govorio o stanju na Kosovu naglasivši pri tomu kako je zapadni Balkan od strateške važnosti za NATO te kako više od 20 godina u toj regiji imaju značajnu ulogu u očuvanju mira.

"KFOR ili međunarodne mirovne snage pod vodstvom NATO saveza na Kosovu djeluju od 1999. godine i imaju zadatak očuvanja reda, mira i stvaranja sigurnosti. Sigurnosno stanje na Kosovu značajno je poboljšano u posljednjih 20 godina. KFOR trenutno broji oko 3.700 vojnika, dok je 1999. godine brojao 50.000 vojnika. Uspjeli smo prilagoditi uvjete na terenu, a KFOR će se nastaviti prilagođavati tim uvjetima",  rekao je visoki dužnosnik.

Ipak ističe kako je situacija na terenu još uvijek krhka te da od zapovjednika KFOR-a zavisi kada će reagirati ukoliko eventualno dođe do eskalacije tenzija.

Ranije je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg ustvrdio kako stanje na Zapadnom Balkanu prate veoma pažljivo, dok pored KFOR-a na Kosovu, prisutnost na Balkanu ostvaruju kroz NATO sjedište u Sarajevu, a potporu pružaju i kroz misiju Althea u BiH.

Kako javlja izvještač Fene, danas će novinarima visoki NATO dužnosnik također govoriti o odnosu NATO-a s Bosnom i Hercegovinom i Srbijom.

Pored toga što su NATO snage prisutne u BiH, izvjesno je da je tema sigurnosnog stanja u našoj zemlji prisutna i u Bruxellesu. Više puta na aktualnom sastanku ministara odbrane utvrđeno je kako su zapadni Balkan i BiH u fokusu NATO-а te kako postoji inicijativa za jačanje te saradnje.

Tokom jučerašnjeg dana u Bruxellesu je boravio i ministar odbrane BiH Sifet Podžić koji je sudjelovao na sastanku Kontakt grupe za obranu Ukrajine. Zasjedanje su predvodili predstavnici Sjedinjenih Američkih Država, a pridružio im se ukrajinski ministar odbrane Oleksii Reznikov, te visoki predstavnik Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borell.

Inače, na ranije održanom samitu NATO-a u Madridu dogovoren je paket podrške Bosni i Hercegovini u obrani koji ima za cilj pomoći u izgradnji obrambenih kapaciteta i provedbu planova za modernizaciju. Tada su zemlje Zapadnog Balkana proglašene područjem od strateškog interesa za NATO.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije