Vjernici obilježili Lejletu-l-kadr u Gazi Husrev-begovoj džamiji: Nada i Božija milost

0
Radiosarajevo.ba
Vjernici obilježili Lejletu-l-kadr u Gazi Husrev-begovoj džamiji: Nada i Božija milost
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Vjernici obilježili Lejletu-l-kadr

Muslimani širom svijeta večeras su dočekali najodabraniju noć u godini, noć Božije milosti u kojoj je počela objava Kur'ana. Džamije su bile pune brojnih vjernika koji su Lejletu-l-kadr dočekali uz dove i traženje oprosta grijeha.

Centralna svečanost kao i svake godine održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu.

Za noć Lejletu-l-kadr se vjeruje da je skrivena u zadnjoj trećini mjeseca ramazana, ali, prema rasprostranjenom mišljenju, to je upravo 27. noć tog odabranog mjeseca, kojega muslimani provode u postu.

Muslimani i muslimanke su večeras na centralnoj manifestaciji u Begovoj džamiji u Sarajevu molili za oprost svojih grijeha i milost Božiju na oba svijeta.

Gazi Husrev-begova džamija uprkos pandemiji koronavirusa bila je ispunjena, ali su se poštovale epidemiološke mjere, a vjernici su pored teravih namaza prisustvovali prigodnom predavanju i dodatnom noćnom namazu.

U ovoj noći čovjek se oslobađa svih okova, a vjeruje se da se tada prima svaka iskrena dova, želja i nada.

Noć Kadr se zove i noć odredbe jer se vjeruje da se u njoj određuju i zapisuju odredbe svim Božijim stvorenjima za narednu godinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije