Brojne poznate ličnosti govorile na skupu podrške - “Stojimo uz Ukrajinu”

4
A. S.
Brojne poznate ličnosti govorile na skupu podrške - “Stojimo uz Ukrajinu”
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Skup podrške Ukrajini u Sarajevu

Građani Sarajeva ponovo su se okupili u centru grada i pružili i danas podršku Ukrajini dok traje ruska invazija na ovu državu.

Nekoliko stotina građana glavnog grada BiH okupilo se ispred Narodnog pozorišta, na Trgu Suzan Sontag, kako bi svojim dolaskom zajednički poslali poruku da osuđujemo agresiju Rusije na Ukrajinu i suosjećamo sa narodom Ukrajine.

Ekipa portala Radiosarajevo.ba prisutna je na skupu koji orgazira Centar za postkonfliktna istraživanja i partnerske organizacije civilnog društva pod nazivom “Stojimo uz Ukrajinu”.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Skupu su se odazvale brojne poznate ličnosti. Među njima je prvi bio Saša Magazinović, zastupnik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH. On je na svom Twitter profilu nekoliko dana ranije uputio poziv građanima da se odazovu na mirni protest. 

"Moralna, a i svaka druga obaveza u Sarajevu, ali i BiH, je da izrazimo svoj stav o ruskoj agresiji Ukrajini. Sami dolazak je moja podrška Ukrajini. Jedan sam od onih koji je imao priliku javno govoriti, a ovim dolaskom želim jasno i istaknuti taj moj stav", kazao je Magazinović na skupu za portal Radiosarajevo.ba.

Prisutna se obratila i gradonačelnica Benjanima Karić.

Skup podrške Ukrajini u Sarajevu - undefined

Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Skup podrške Ukrajini u Sarajevu

"Hvala što se sada tu, hvala što dajete podršku narodu Ukrajine 30 godina od početka Grada Sarajeva, najduže opsade. Misli smo da rat i agresija neće nikada više desiti u Europi. Hrabri narod Ukrajine preživljava strašne patnje.

Mi znamo kakve su to patnje. narod BiH stoji uz narod Ukrajine. Sve izbjeglice koje žele doći u Sarajevu, naše kapije su im širom otvorene. Mir želimo čitavoj Evropi i čitavom svijetu. Živjelo Sarajevo, živjela Bosna i hercegovina, živjela Ukrajina", kazala je Karić.

Skup podrške Ukrajini u Sarajevu - undefined

Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Skup podrške Ukrajini u Sarajevu

Otpravnik poslova Ambasade Ukrajine u BiH Serhi Miniailoa se također obratio na skupu.

"Molim vas da minutom šutnje odamo počast svima koji su dali život za slobodu Ukrajine. Tačno 45 dana mi se borimo. teško je pronaćoi riječi i svoje osjećaje kako ovo opisati. Ljutnja. Uvjeren sam da prema tuzi niko ne može neutralan i ravnodušan. Za sve dolazi vrijeme osvete i plaćanja računa. Nakon naše pobjede i sloma moskovske fašističke države, politolozi i filozofi će dugo vremena analizirati izvore ove apologije zla koja ima svoje pristalice ne samo u Moskvi već i negdje u Evropi. Njihov cilj je da ubijaju i pljačkaju. Živjela Bosna i Hercegovina, slava Ukrajini", kazao je, između ostalog, Serhi Miniailoa.

Govorio je i Dino Mustafić, direktor Narodnog pozorišta u Sarajevu. 

"Milioni ljudi su ostali bez domova. Mi znamo da niko nikada na dugi rok ne izvuče poruke. Naš današnji skup je dokaz Ukrajincima da nisu sami. Svaka ratna slika iz Ukrajine doziva prizore iz 90-tih. Mi najbolje u Europi znamo šta se tamo dešava. Ovih dana smo se sjećali 30 godina opsade Sarajeva. Zato je važno da smo tu i jasno damo svoj stav - da uvijek budemo na strani istine i pravde", kazao je, između ostalog, Dino Mustafić, direktor Narodnog pozorišta.

Jedna od poruka sa skupa je izazvala posebnu pažnju.

“Iz Sarajeva odlaze poruke mira u momentu kada se obilježava 30 godina od početka opsade glavnog grada Bosne i Hercegovine”, kazali su prisutni.

Ovo je drugi skup podrške Ukrajini iz glavnog rada Bosne i Hercegovine. Prve poruke su poslane sa skupa održanog 25. februara, dan nakon što je Rusija započela invaziju na Ukrajinu.

Tada su građani Sarajeva poručili da je potrebno zaustaviti rat u Ukrajini te da su uz građane ove zemlje.

Kako je bilo na skupu - pogledajte na portalu Radiosarajevo.ba:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije