Broj poginulih u saobraćajnim nesrećama smanjen za 50 posto

Anadolija
Broj poginulih u saobraćajnim nesrećama smanjen za 50 posto
Radiosarajevo.ba / Ilustracija
Zaključno za jučerašnjim danom na putevima u RS-u smrtno je stradalo 28 osoba, što nije malo, ali kada uporedimo sa 2016. godinom kada je stradalo 56 osoba, to je smanjenje od 50 posto.

Ovu informaciju danas je medijima saopćio Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS.

On je nakon sjednice Savjeta za bezbjednost saobraćaja RS istakao da su podaci ohrabrujući jer je zabilježeno i smanjenje broja povrijeđenih, kao i saobraćajnih nezgoda za oko šest posto.

"Naravno da u narednom periodu treba mnogo više raditi da ove brojke održimo i smanjimo i da na kraju godine imamo rezultat koji će biti u skladu sa onim što nam je kroz strategiju Narodna skupština RS dala u zadatak, a to je da do 2022. godine, prepolovimo broj poginulih i teško povrijeđenih, kao i troškove saobraćanih nezgoda u RS", rekao je Radović.

Na pitanje koliko je uticaja na ove podatke imao početak primjene novog Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, Radović je istakao da su diskusija o odredbama ovog zakona i visoke kazne imale uticaj na povećanje stepena vezivanja pojasa i smanjenje prekoračenja brzina.

"U 2016 imali oko 16 poginulih na 1.000 saobraćajnih nezgoda, a ove godine imamo 8.6 poginulih na 1.000 saobraćajnih nezgoda. Uz sve aktivnosti Ministarstva unutrašnjih poslova RS kroz pojačanu represiju, jer prošle godine je za 30 posto povećan broj kontrola, te uz preventivne aktivnosti, stalna diskusija o zakonu i kaznama imala je efekat", rekao je Radović i dodao da se mora povećati stepen korištenja sigurnosnog pojasa, koji je prošle godine bio 50 posto, a sad je oko 66 posto u naseljenim mjestima.

Članovi Savjeta za bezbjednost saobraćaja RS najavili su da će u sljedećoj godini riješiti pitanje na koje se žali najveći broj vozača, a to su nelogična ograničenja brzine.

"Planiramo uraditi analizu ograničenja brzina na putevima RS i dati zadatak preduzeću Putevi i ostalim upravljačima da ta ograničenja usklade sa stvarnom situacijom na putu, jer su istraživanja u svijetu pokazala da vozači u većoj mjeri krše ograničenja tamo gdje su nelogična", rekao je Radović.

Planiraju i nabavku opreme za automatsku kontrolu brzine MUP-u RS, uskoro će Agencija raspisati tender za nabavku još jedong mobilnog radara.

"Planiramo investiranje u više mobilnih i stacionarnih radara i informacioni sistem MUP-a čime ćemo doprinjeti većem poštovanju propisa", dodao je on.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije