Stijene se obrušile na cestu kod Zenice, ugrožene dvije porodične kuće

E. H.
Stijene se obrušile na cestu kod Zenice, ugrožene dvije porodične kuće
/ Foto: FUCZ
Dvije porodične kuće ugrožene su na području Zenice, zbog obrušavanja velikih stijena na regionalnu cestu R-473 Bistričak - Teslić.

Prilikom obrušavanja zatrpana je ova regionalna cesta i polomljen je most na rijeci Ograjina, zbog čega je saobraćaj ka svim naseljima prema Tesliću obustavljen, do konačne sanacije odrona.

"Jučer oko 8 sati ujutro došlo je do većeg odrona stijenske mase, koja je prekrila rijeku i prekinula putnu komunikaciju. Na svu sreću, nije prekinut vodotok, ali se odron desio u blizini dvije kuće, koje su ugrožene usljed novonastale situacije", kazala je za Radiosarajevo.ba Majda Kovač, glasnogovornica Federalne uprave Civilne zaštite.

Ona je dodala da se, u ovom trenutku, na terenu nalaze ekipe s geometrima i geolozima, koji rade analizu kako bi se pristupilo sanaciji ovog odrona.

"Kuće su trenutno ugrožene, ali nisu oštećene, te nije bilo potrebe za evakuacijom porodica, a mi čekamo mišljenje stručnjaka kako bismo riješili ovaj problem", dodala je Kovač.

Veliko nevrijeme izazvalo je brojne probleme širom Federacije BiH, ali trenutno nema kriznih područja i tek ponegdje je došlo do problema. Najveći problemi nastali su u Zeničko-dobojskom i Tuzlanskom kantonu, te su aktivirane brojne ekipe kako bi sanirale nastalu štetu.

"U općini Doboj Istok, na području Tuzlanskog kantona, došlo je do zatrpavanja mostova i propusta, usljed naglih padavina na lokalnim vodotocima, u mjesnoj zajednici na četiri mikrolokacije. Prema trenutnim informacijama, poplavljeno je više od 20 stambenih privatnih objekata. Odmah su angažirane hitne službe, koje su očistile vodotoke i voda je usmjerena ka rijeci Spreči", zaključila je Kovač.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije