Britanski ministar za Europu dolazi u Sarajevo

15
F. V.
Britanski ministar za Europu dolazi u Sarajevo
Foto: Privatni album / James Cleverly stiže u BiH

Velika Britanija nastavlja snažnu diplomatsku ofanzivu u Bosni i Hercegovini.

Nakon nedavne uspješne posjete ministrice vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva (UK) Elizabeth Truss krajem maja, delegacije Velike Britanije koji predstavljaju ovu zemlju u institucijama EU i NATO-a u Bruxellsu, te delegacije britanskog parlamenta koja je u Sarajevu boravila prošle sedmice, sutra u posjetu našoj zemlji dolazi britanski ministar za Europu i američki kontinent James Cleverly, saznaje portal Radiosarajevo.ba.

Ova informacija potvrđena je portalu Radiosarajevo.ba iz više britanskih izvora.

Ivica Puljić iz Amerike: 'Ovo su informacije koje sam upravo dobio iz Ureda glavnog tajnika UN-a'

Ivica Puljić iz Amerike: 'Ovo su informacije koje sam upravo dobio iz Ureda glavnog tajnika UN-a'

Zasad nisu poznati detalji ove posjete.

Ministar Cleverly je u novembru prošle godine u britanskom parlamentu govorio o stanju u našoj zemlji. Aktivnosti koje je tada intenzivno provodio Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a, nazvao je „političkim nasiljem“, istakavši veliku brigu vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

„Milorad Dodik, član Predsjedništva bosanskih Srba, zaprijetio je povlačenjem Republike Srpske – entiteta – iz niza državnih institucija. To je čin koji visoki predstavnik naziva de facto secesijom. Ovo je opasan i namjeran pokušaj odvraćanja pažnje sa neuspjeha poboljšanja životnog standarda i borbe protiv korupcije. To je neprihvatljivo“, poručio je tada britanski ministar.

Naglasio je tom prilikom da Velika Britanija u potpunosti podržava teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, te da „nastavlja igrati aktivnu ulogu“.

Najavio je tada zalaganje na sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a “za više fokusa i resursa na Bosnu i Hercegovinu“, te za aktivnosti na „odbijanju ruskih akcija“.

Ujedinjeno Kraljevstvo, poručio je, predano je „pomoći građanima Bosne i Hercegovine da izgrade bolju budućnost u stabilnoj i prosperitetnoj državi, sa jakim institucijama“.

„Međunarodna zajednica također ima kolektivnu odgovornost da osigura da se sukobi iz devedesetih ne ponove u BiH. Zajedno s našim međunarodnim partnerima, radimo na suzbijanju retorike podjela i djelovanja nekih političara u Bosni i Hercegovini, uključujući prijetnju ponovnom uspostavom vojske Republike Srpske i povlačenjem iz drugih uspostavljenih institucija na državnoj razini“, istakao je Cleverly u novembru 2021.

Inače, britanski ministar početkom mjeseca je posjetio i susjednu Republiku Hrvatsku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (15)

/ Povezano

/ Najnovije