Britanski medij: Zastrašujuće prijetnje NATO-u ruskog ambasadora u BiH

5
Radiosarajevo.ba
Britanski medij: Zastrašujuće prijetnje NATO-u ruskog ambasadora u BiH
Foto: FB Ruska ambasada u BiH / Igor Kalabuhov

Direktne prijetnje koje ruski ambasador u Bosni i Hercegovini već danima upućuje prema našoj zemlji i Hrvatskoj, sad su odjeknule i u međunarodnim medijima.

Podsjetimo, Igor Kalabuhov, ambasador Rusije u BiH, izjavio je kako ta naša zemlja ima pravo odlučiti hoće li biti članicom NATO-a, ali je upozorio kako i Moskva zadržava pravo reagirati na takvu mogućnost u skladu svojim interesima.

"Ako ona (BiH) odluči da biti članica bilo čega to je unutarnja stvar. Ali druga stvar je naša reakcija. Na primjeru Ukrajine mi smo pokazali što očekujemo. Ako bude prijetnja, mi ćemo reagirati", kazao je Kalabuhov za TV Federacije BiH (FTV) izričući tako jedva skrivenu prijetnju.

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Samo nekoliko dana nakon toga na pitanje novinara Face TV Senada Hadžifejzovića zašto Rusiji "ne smetaju" okolne i susjedne zemlje koje su već dio NATO-a, odgovorio je:

"Otkud vi znate da mi nemamo planove protiv Hrvatske, Mađarske, Poljske?" rekao je Kalabuhov. Potom, na riječi voditelja "imate planove protiv Hrvatske", Kalabuhov je rekao: "Protiv NATO-a. Imamo planove protiv NATO-a. Procjenjujemo geostratešku situaciju, gledamo odakle dolaze prijetnje i reagiramo."

Te izjave prenio je i britanski Mirror s naslovom:

''Jezive prijetnje ruskog ambasadora NATO-u i najava planova za Hrvatsku''.

"Ruski ambasador uputio je zastrašujuću prijetnju drugim susjedima EU koji razmišljaju o pridruživanju NATO-u, kao i drugim zemljama koje su već članice saveza.

Igor Kalabuhov, ruski ambasador u Bosni i Hercegovini, rekao je da Moskva ima "planove" za NATO. Dodao je: “Već sam rekao... da pretpostavim, na primjer, Bosna je postala članica NATO-a i Brisel odlučuje tamo postaviti nuklearne projektile usmjerene na Moskvu", navodi se u tekstu Mirrora, uz hronologiju događaja i izjava.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije