Britanski ambasador: Treba vidjeti šta se podrazumijeva pod žandarmerijom

Radiosarajevo.ba
Britanski ambasador: Treba vidjeti šta se podrazumijeva pod žandarmerijom
Foto: AA / Matthew Field

Predsjednik Vlade RS-a Radovan Višković izjavio je danas da će manji bh. entitet, ako ne može imati rezervni sastav policije, formirati žandarmeriju po ugledu na sve zemlje u okruženju i u svijetu.

Nije šija nego vrat: RS će formirati žandarmeriju umjesto rezervnog sastava policije

Ambasador Velike Britanije u BiH Matthew Field komentirao je na Twitteru ove izjave.

"Pozdravljamo odluku RS-a da ne poduzima dalje korake u formiranju rezervnog sastava policije - takvi koraci u oba entiteta bi bili destabilizirajući. Potrebno je vidjeti šta se u ovom kontekstu podrazumijeva pod 'žandarmerijom'", napisao je Field na Twitteru.

"Svi nivoi trebaju efikasnije saradjivati po pitanju stvarnih sigurnosnih izazova, uključujući i one koji su povećani zbog migrantske situacije u BiH", dodao je.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske odlučilo je da reorganizuje svoje interventne snage radi bržeg i efikasnijeg odgovora na bezbjednosne izazove sa kojima se suočava RS, uključujući i veliki broj ilegalnih migranata.

Tako će, radi boljeg funkcionisanja Јedinice za podršku biti promijenjen naziv uŽandarmerija, koja će biti dopunjena aktivnim sastavom MUP-a, prevashodno mladim policajcima koji su policijsko obrazovanje stekli na Policijskoj akademiji, saopšteno je iz MUP-a RS-a.

MUP RS odustao od formiranja rezervog sastava policije!

S obzirom na to da je za uspostavljanje rezervnog sastava policije potreban duži period radi konkursnih procedura i selekcije, opremanja uniformama i drugom opremom, kao i vrijeme za adekvatnu obuku, pojašnjavaju iz MUP-a, iz Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima Srpske, koji se nalazi u skupštinskoj proceduri, povlače se članovi koji se odnose na rezervni sastav policije, a MUP će u budućem periodu ponovo razmotriti potrebe i mogućnosti za njegovo uvođenje.

 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije