Brisel pitali o Orbanovoj izjavi. Umjesto odgovora, stigla poruka za BiH

8
Radiosarajevo.ba
Brisel pitali o Orbanovoj izjavi. Umjesto odgovora, stigla poruka za BiH
Foto: EPA-EFE / Viktor Orban

Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero Hernandez nije željela komentarisati izjavu mađarskog premijera Viktora Orbana koji je kazao kako "dva miliona muslimana u Bosni i Hercegovini predstavljaju sigurnosni izazov za Evropsku uniju".

Umjesto komentara, iz Brisela su poručili kako je neophodno ispuniti što prije 14 prioriteta EK-a.

“Kako bi krenula naprijed na svom putu prema EU, BiH mora hitno postići napredak u pogledu 14 ključnih prioriteta koje je identificirala Komisija i koje je Vijeće podržalo”, kazala je za N1 Ana Pisonero Hernandez.

Udruženje žrtava genocida Dodiku: U RS-u je ubijeno 13 povratnika, nijedan slučaj nije riješen

Udruženje žrtava genocida Dodiku: U RS-u je ubijeno 13 povratnika, nijedan slučaj nije riješen

Ponovila je stav kako Evropska unija čvrsto stoji iza teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine, kao i multietničkog društva u BiH.

Podsjetimo, nakon što je objavljen dokument koji je otkrio kako je Oliver Varhelyi, evropski komesar za proširenje dogovorio s Miloradom Dodikom održavanje posebne sjednice Narodne skupštine RS na kojoj je razmatrano pitanje prenosa nadležnosti sa nivoa BiH na nivo entiteta, šokirao je nešto kasnije i Viktor Orban, mađarski premijer izjavom:

"Izazov sa BiH je kako integrirati zemlju za dva miliona muslimana".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije