Brisel: Inzko poziva na dodatne napore

Radiosarajevo.ba
Brisel: Inzko poziva na dodatne napore

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije Valentin Inzko danas je u Briselu pozvao na poduzimanje novih napora za pokretanje procesa ispunjavanja prioriteta, koji su za Bosnu i Hercegovinu definirani u okviru Evropskog partnerstva.

"Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju je ratificiran i usvojen je prvi amandman na Ustav Bosne i Hercegovine. To su pozitivni pomaci. Međutim, sveukupna politička situacija i dalje zabrinjava", rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU, u svom obraćanju Komisiji za politička i sigurnosna pitanja EU.

Naglasio je da je potrebno poboljšati fiskalnu koordinaciju, a pažnju ponovno usmjeriti na stvaranje "istinski jedinstvenog ekonomskog prostora".

Da bi se integrirala u Evropsku uniju, BiH se i sama mora integrirati, a zemlja može napredovati samo u konstruktivnoj političkoj atmosferi.

"Sada je potrebno ponovno posvetiti pažnju pitanjima evropskih integracija i energično pokrenuti reforme sadržane u prioritetima Evropskog partnerstva", rekao je Inzko.

Utvrdio je da je Evropska unija potvrdila opredijeljenost prema BiH, te da sada bh. lideri i organi vlasti trebaju i konkretno pokazati svoje opredjeljenje prema Evropskoj uniji, navodi se u saopćenju OHR-a.

Visoki predstavnik, također, smatra da ispunjavanje preostalih ciljeva koje je definirao Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira te omogućavanje pozitivne ocjene situacije u BiH, koju treba donijeti Upravni odbor Vijeća na osnovu potpunog poštivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, predstavlja preduvjet za tranziciju OHR-a u Ured specijalnog predstavnika EU, ali i za približavanje BiH Evropskoj uniji u političkom, ekonomskom i socijalnom smislu.

Navodeći zaključke koje je na prošloj sjednici donio Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira, Inzko je napomenuo da to tijelo nije bio u situaciji da donese odluku o tranziciji OHR-a u samostalan Ured specijalnog predstavnika EU, zbog toga što nije ispunjeno pet ciljeva i dva uvjeta koje je definirao Upravni odbor Vijeća.

"Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira bio je jednoglasan, a organi vlasti BiH imaju odgovornost da pronađu prihvatljiv dogovor za pitanje državne imovine i nepokretne imovine odbrambenih struktura, što je i moj prvi prioritet da bi zemlja postigla daljnji napredak", naglasio je visoki predstavnik.

Inzko je zaključio da proces političkog dijaloga i postizanja kompromisa koji je započet u Prudu mora biti podstaknut i proširen. Sporazum o Brčko Distriktu s nekoliko drugih pozitivnih koraka pokazuju da međunarodna zajednica i dalje ima važnu ulogu u usmjeravanju političkih procesa i promjena.

FENA/radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije