Brčkalo: Rezolucija je pokajnički dokument, SNSD nas doveo pred NATO

Fena
Brčkalo: Rezolucija je pokajnički dokument, SNSD nas doveo pred NATO
/ Anadolija
Partija demokratskog progresa smatra da je Rezolucija o proglašenju vojne neutralnosti RS-a vrsta "pokajničkog dokumenta, koji je u suštini manjkav i kontradiktoran“, ocijenio je šef Kluba poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini RS-a Miroslav Brčkalo.

"Upravo nas je SNSD svojim aktivnostima u proteklih 15 godina doveo pred vrata NATO-a, a sada jednom politikantskom rezolucijom pokušavaju izbjeći odgovornost za te svoje postupke", rekao je Brčkalo.

Hronološki gledano, navodi, SNSD je 2003. na svom saboru imao deklaraciju o euroatlanskim integracijama, zatim je 2005. Nikola Špirić potpisao zakon o odbrani BiH, u čijem članu 84. stoji da će Vijeće ministara i parlament BiH raditi na uključivanju BiH u NATO savez.

Brčkalo podsjeća da je 2006. potpisan sporazum o Partnerstvu za mir, zatim je 2008. SNSD-ov Milorad Živković zajedno sa Sulejmanom Tihićem uputio u parlament BiH zajedničku rezoluciju o spremnosti BiH za taj vojni savez, a 2009. godine je sve to finalizirao Nebojša Radmanović, koji je u obraćanju tadašnjem generalom sekretaru NATO saveza Jap de Hop Sheferu rekao da BiH "dijeli vrijednosti alijanse i spremna je da bude prepoznatljiva na putu ka euroatlanskim integracijama“.

"Apsurd je i da se SNSD u svojoj rezoluciji poziva na vojnu neutralnost Srbije, jer se mora znati važan podatak, da je ta zemlja svoju vojnu neutralnost izglasala 2007. godine, a dvije godine nakon toga, SNSD je predvođen Radmanovićem slao molbu za Akcioni plan za članstvo BiH u NATO-u (MAP). Sve ovo govori o velikom lutanju i neodgovornoj SNSD-ovoj ad hoc politici. A historijat njihovih aktivnosti po pitanju ulaska BiH u NATO ne ide im nimalo u prilog, odnosno demaskira njihovu politiku", rekao je šef Kluba poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini.

Poslanici vladajuće većine u Narodnoj skupštini usvojili su protekle noći, bez prisustva opozicije i Koalicije "Domovina“, Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti RS.

Rezolucijom se definira neutralnost tog bh. entiteta u odnosu na postojeće vojne saveze, te precizira da je RS opredijeljena da svaki budući status koordinira sa Srbijom, kao potpisnikom Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije