Bratić traži podatke o zastupljenosti konstitutivnih naroda u MUP-u RS

3
Fena
Bratić traži podatke o zastupljenosti konstitutivnih naroda u MUP-u RS
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Policija RS / Ilustracija

Poslanik u Narodnoj skupštini bh. entiteta RS Senad Bratić uime poslaničke grupe "Zajedno za Bosnu i Hercegovinu" uputio je pitanje Ministarstavu unutrašnjih poslova RS o provođenju ustavnih i zakonskih odredbi o proporcionalnoj zastupljenosti konstitutivnih naroda i drugih u toj instituciji.

Vodeći se informacijama o pojavama provokativnog ponašanja, pucanja, pjevanja nacionalističkih pjesama, veličanja ratnih zločinaca, napada pojedinaca i grupa na imovinu i vjerske objekte povratnika, rizicima stvaranja incidentnih situacija, naročito 8 i 9. januara u povratničkim sredinama, Bratić je naglasio važnost uloge MUP-a u sprečavanju i pravovremenom djelovanju u njihovom suzbijanju.

"Svojim prisustvom i neposrednim kontaktom s povratnicima, jer sam i sam jedan od njih, svjedok sam pojave nesigurnosti, straha, ali i ljutnje i ogorčenosti na ovakve pojave.

Bosanac na korak od EU Parlamenta: 'Svim silama ću se boriti da BiH postane dio evropske porodice'

Bosanac na korak od EU Parlamenta: 'Svim silama ću se boriti da BiH postane dio evropske porodice'

Jedan od važnih segmenata koji stvara osjećaj nesigurnosti pa i nepovjerenja je nedovoljna zastupljenost manjinskih konstitutivnih naroda i drugih, koji u entitetu RS uglavnom imaju i status povratnika, u organima MUP-a", istakao je Bratić.

Takav zaključak, naveo je, lako se može donijeti uvidom u stanje na terenu, ali i kroz izvještaje Ureda ombudsmena i druge javno objavljene statističke podatke.

Zbog tih razloga zatražio je dostavljanje Izvještaja o nacionalnoj strukturi zaposlenih u MUP-u RS, kao i Izvještaja o procedurama koje osiguravaju proporcionalnu zastupljenost prilikom konkurisanja za prijem u radni odnos, provođenja obuke ili proces školovanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije