Bradara persona non grata u Ahmićima: 'Ovakva osoba ne može voditi procese, pozivamo OHR da reaguje'

14
Radiosarajevo.ba
Bradara persona non grata u Ahmićima: 'Ovakva osoba ne može voditi procese, pozivamo OHR da reaguje'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Lidija Bradara

Nakon laži koje je predsjednica Federacije Bosne i Hercegovine izrekla za njemački mediji ARD, oglasili su se iz Udruženja građana žrtava rata '16. april' Ahmići, koji su poručili da Lidija Bradara nije dobrodošla u Ahmiće dok ne povuče svoje lažne izjave.

Saopštenje Udruženja prenosimo u cijelosti.

"Dok ne povuče svoje lažne izjave predsjednica Federacije BiH je persona non grata.

"Budi hrabar, budi zdrav": Počela kampanja za besplatno PSA testiranje širom FBiH

"Budi hrabar, budi zdrav": Počela kampanja za besplatno PSA testiranje širom FBiH

Posljednje izjave predsjednice entiteta FBiH gđe Lidije Bradare, a u vezi uloge HVO u srednjoj Bosni i viktimološko-penološkog karaktera zločina u Ahmićima i Trusini, najjasnije oslikavaju višedecenijsku politiku koju HDZ provodi u Bosni i Hercegovini, a sve pod egidom zaštite bosanskih Hrvata, što je vješto upakovana floskula iza koje stoji razgradnja svih institucija i društveno-političkih, ekonomskih, kulturnih i drugih procesa koji su isključivo u interesu Bosne i Hercegovine, a ne Republike Hrvatske i tamošnjeg HDZ-a.

Izjava predsjednice entiteta FBiH za njemački javni TV servis ARD o tome da za zločine u Trusini nad bosanskim Hrvatima niko nije prcesuiran, te da je taj zločin jednak onom u Ahmićima, kao i njeno bježanje od istine posebno zabrinjava. Laži koje je izrekla za njemačku TV kuću prelaze granice ljudskosti i pristojnosti. Njena izjava je huškačka i tendenciozna, a posebno njeno bježanje od odgovora na pitanje o zločincu Kordiću i distanciranju od njegove uloge. Jasno je da Bradara svjesno bježi od istine vezane za ekscesni zločin u Trusini u odnosu na planirani, osmišljeni i realizovani masakr sa svim elementima genocida u Ahmićima.

Lidija Bradara za njemački ARD pokušala sakriti istinu o zločinu u Trusini, oni je brzo demantovali

Lidija Bradara za njemački ARD pokušala sakriti istinu o zločinu u Trusini, oni je brzo demantovali

Kao namjerno neukoj i neinformisanoj osobi, predsjednici entiteta FBiH poručujemo da pročita sve presude za Trusinu i Ahmiće, uporedi biće tih krivičnih dijela, sagleda penološki segment istih i tek onda stane pred kamere, jer samo tako će spasiti obraz čovječnosti. Zar ovakva osoba može voditi bilo kakve procese, a kamo li one u entitetu FBiH gdje su Bošnjaci, kao žrtve genocida i UZP najgušće skoncentrisani, ne svojom voljom nego zločinačkom politikom Tuđmana i Miloševića koju su oni realizovali preko podaničkih politika bosanskih Srba i bosanskih Hrvata od 1992-1995, a čini se da je realizuju i danas, samo u drugom obliku? Naravno da ne može.

Napominjemo da se i prethodno Bradara grlila sa zlikovcima, nakon čega je opravdavala njihovu politku, posredno amnestirajući ih odgovornosti, što je bilo dovoljnim razlozima da joj se uskrati podrška za izbor na poziciju predsjednice entiteta FBiH.

Zapravo, sve prethdono navedeno i ne treba čuditi kad imamo u vidu činjenicu da su politike susjedne Republike Hrvatske na čelu sa Tuđmanom, politike HDZ u Bosni i Hercegovini i aktivnosti HVO, uokvirene u projekat HZ/HRHB presudom Žalbenog vijeća ICTY od 29.11.2017. jasno označene kao zločinačke, a koje su realizovane kroz udruženi zločinački poduhvat koji je imao za cilj etničko čišćenje (što je eufemizam za genocid) Bošnjaka.

Lidija Bradara poručila: Ispunila sam obaveze u vezi formiranja Vlade FBiH, neka Lendo ispuni svoje

Lidija Bradara poručila: Ispunila sam obaveze u vezi formiranja Vlade FBiH, neka Lendo ispuni svoje

Stoga, dok god se ne izvini zbog svojih zlonamjernih istupa i vrijeđanja žrtava planskog, sistematski počinjenog i brutalno egalitariziranog masakra u Ahmićima u odnosu na druge presuđene zločince koje nijedan Bošnjak ni u primisli ne veliča kao ona Kordića, gđa Bradra je za nas persona non grata.

Pozivamo OHR da napokon reaguje i ovakvu osobu koja amnestira zločinačku politiku HDZ-a i HVO-a 90-tih smijeni sa pozicije predsjednice entiteta FBiH", naveli su u saopćenju.

‼‼‼ DOK NE POVUČE SVOJE LAŽNE IZJAVE PREDSJEDNICA ENTITETA FBiH JE PERSONA NON GRATA ‼‼‼ ‼‼‼ Posljednje izjave...

Posted by 16. APRIL Ahmići on Tuesday, April 18, 2023

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije