Božo Skopljaković: EU treba napraviti europsku crnu listu za BiH

Radiosarajevo.ba
Božo Skopljaković: EU treba napraviti europsku crnu listu za BiH
Foto: HS BiH / Božo Skopljaković

Predsjednik Hrvatske stranke Bosne i Hercegovine i nositelj liste za Parlament Federacije BiH Božo Skopljaković pozvao je specijalnoga predstavnika EU u BiH Lars Gunnar Wigermarka da službeno predloži čelnicima EU da naprave europsku tzv. "crnu listu" za Bosnu i Hercegovinu po uzoru na Sjedinjene Američke Države.

"Smatram, a cijenim da dijelim mišljenje većega dijela javnosti u BiH, da bi ta lista kao prvo bila podugačka i sigurno bi imala briljantne efekte. Svima je ovdje, pa i u Briselu, jako dobro poznato da je BiH po korupciji na vrhu europske liste zemalja i ta je bolest postala najveće zlo u državi. Tu malignu klicu su posijali pojedini najviši stranački i državni dužnosnici, koji su se naglo abnormalno obogatili, a svoju su imovinu dobrim dijelom pokupovali ili prenijeli u neke zemlje EU ili u države koje su na pragu članstva u europskoj obitelji", rekao je Skopljaković i dodao:

"Nažalost, korupcija je u našoj zemlji postala stil življenja, ništa se ne može postići bez podmićivanja i veza. Korupcija i kriminal su državu opustošili za nekoliko milijardi maraka, a veliki dio je završio na računima vlastodržaca i cijele lepeze dužnosnika. Kada bi Unija objavila tu 'crnu listu' sa imenima korupcionaša najvišega ranga, zamrznula njihovu imovinu i zabranila ulazak u EU, nedvojbeno je da bi to itekako pozitivno odjeknulo u BiH i imalo učinkovite efekte i poruke", dodao je Skopljaković.

Skopljaković vjeruje da bi to smanjilo prostor za političko djelovanje osoba sa "crne liste".

"Osobama sa europske crne liste bi na taj način bio skučen prostor za političko djelovanje, jer ne bi mogli putovati u službene i privatne posjete i više se ne bi ponašali osiono, a vjerojatno bi konačno došle i pod udar domaćega pravosuđa. Strah od mogućega gubitka imovine i pokradenoga novca bi nedvojbeno bio taj potrebni preventivni iskorak u sređivanju države i borbi protiv korupcije", istaknuo je Skopljaković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije