Ključ / Bošnjaci podigli spomenik komšiji Srbinu koji je poginuo braneći njihovo selo

11. 08. 2016. u 17:30:00 Anadolija

Shares: 1

Općina Ključ, zaseok Bešići u mjesnoj zajednici Humići, bilo je danas mjesto tužnog podsjećanja. Mještani Bošnjaci sagradili su nadgrobni spomenik svom komšiji Branku Samardžiji, Srbinu koji je poginuo 1993. godine u selu braneći svoje komšije.

U porodici Samardžija bili su oduševljeni kada su saznali da komšije Bošnjaci žele da ukažu počast njihovom Branku.

Brankova kuća nalazila se nekoliko kilometara od sela Bešići, ali je Samardžija često dolazio u selo kada bi god začuo pucnjavu. Govorio je da će braniti svoje komšije muslimane dok god je živ.

Tako je i bilo. Općina Ključ je tokom rata bila pod vlašću srpskih snaga. Paravojne formacije izvršile su brojne zločine, naročito u selima na periferiji grada.

Bešići su jedno od rijetkih sela gdje se nisu desili zločini, a velike zasluge za to pripadaju pokojnom Branku. Poginuo je pred kućom Atifa Brkića, koji se prisjetio da je tu noć nekoliko pljačkaša stiglo u selo.

"Samo što smo izašli iz kuće iz dna sela su krenuli pljačkaši s ukradenom stokom. On je pošao da ih zaustavi, pucali su i ubili ga na licu mjesta. Svi smo bili potreseni", ispričao je Atif.

Za hrabrost Branka Samardžije pročulo nakon njegove smrti. Pričalo se da je Srbin poginuo braneći komšije muslimane, te više niko nije dirao mještane Bešića.

NEMA KOMENTARA