Bosna i Hercegovina: Peti smrtni slučaj od posljedica gripe

Radiosarajevo.ba
Bosna i Hercegovina: Peti smrtni slučaj od posljedica gripe
Banjalučanke.com / Hitna pomoć u Banjoj Luci

Univerzitetski klinički centar Republike Srpske prijavio je Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske da je još jedan pacijent, koji je bio pozitivan na virus gripa A(H1)pdm09, preminuo od posljedica teške akutne respiratorne infekcije.

Osoba je bila starije životne dobi, i kako je saopćeno, imala više komorbiditeta hroničnih nezaraznih bolesti.

Ovo je četvrta osoba koja je u tom bh. entitetu preminula od gripa.

Iz bolnica u Republici Srpskoj Institutu je prijavljeno da su u prve tri nedjelje 2019. godine zbog teških akutnih respiratornih infekcija hospitalizirane 74 osobe.

Od pacijenata koji su testirani, 33 su bila pozitivna na virus A(H1)pdm09, dok je jedan pozitivan uzorak bio s primarnog nivoa zdravstvene zaštite iz grupe oboljenja sličnih gripu.

Podsjetimo, prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, do sada su preminule četiri osobe, odnosno pet ukupno s posljednjim slučajem.

Broj oboljelih je u porastu. Osobe koje su preminule imale su i druge zdravstvene probleme.

Nајvеćа učеstаlоst priјаvljivаnjа оbоljеnjа sličnih gripi (ILI), kada je riječ o RS-u, imаlе su rеgiје Trеbinjе i Istоčnо Sаrајеvо, а nајmаnjе Fоčа, dоk је nајvišе slučајеvа SARI-ja priјаvljеnо u ОB Priјеdоr i UKC-u RS. Nајvеći brој оbоljеlih је u dobnim grupаmа od 30 do 64 godine i iznad 65 gоdinа.

Veliki broj bolnica i kliničkih centara u BiH je zabranio posjete ili ih reducirao.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije