Bosna i Hercegovina dobila svoju planetu i zvijezdu

Radiosarajevo.ba
Bosna i Hercegovina dobila svoju planetu i zvijezdu
PrtScr / Bosona i Naron

U okviru proslave stogodišnjice Međunarodne astronomske unije (IAU– International Astronomical Union) organiziran je svjetski natječaj „IAU100 NameExoWorlds“ odnosno „Predložite ime egzo planetarnom sistemu. Inače, proslava se odvija pod sloganom „Ispod jednog neba“. Ovim je svakoj zainteresiranoj zemlji na svijetu omogućeno da imenuje odabranu egzoplanetu i zvijezdu oko koje se okreće. Odazvalo 122 države, uključujući Bosnu i Hercegovinu. Danas, 17.decembra, u Parizu je održana globalna konferencija za štampu na kojoj su ozvaničena pristigla imena za zvijezde i planete, piše adorion.ba.

Posljednjih dvadesetak godina, astronomi su otkrili hiljade planeta i planetarnih sistema koji kruže oko drugih zvijezda. Nakon što je pažljivo odabrao veliki broj dobro proučenih, potvrđenih vansolarnih planeta i zvijezda oko kojih se okreću, Upravni odbor konkursa IAU100 NameExoWorlds je svakoj zemlji dodijelio sistem zvijezde i planete, pazeći na poveznicu s tom zemljom i vidljivost zvijezde domaćina iz te zemlje. Bosni i Hercegovinije dodijeljen sistem u sazviježđu Vodolije (Aquarius).

Konkurse u pojedinim zemljama vodili su Nacionalni komiteti. Astronomska unija je izdala precizna pravila o tome kakvi prijedlozi ne smiju biti. U BiH članovi Nacionalnog komiteta bili su:

Predsjednica, Adela Subašić Kopić, Astronomsko društvo Orion Sarajevo
Zamjenik, Emir Tanović, Astronomsko društvo Polaris Tuzla
Član, Vlado Vareškić, Astronomsko društvo Polaris Tuzla
Član, Muhamed Muminović, Astronomsko društvo Orion Sarajevo
Član, Naida Dilić, Astronomsko društvo Orion Sarajevo
Član, Alisa Pašić, Astronomsko društvo Orion Sarajevo
Član, Dino Đipa, kompanija PrizmResearch (marketinška,medijska, društvena istraživanja)

Komitet je objavio javni konkurs i pristiglo je 256 prijedloga. Odabrano je pet i to:

Planeta Lilium, zvijezda Kulin (Lilium lat. Ljiljan, Kulin, Kulin ban)
Planeta Radimlja, zvijezda Daorson (Radimlja nekropola stećaka, Daorson ilirski grad u Hercegovini)
Planeta Naron, zvijezda Bosona (Naron antički naziv Neretve, Bosona antički naziv Bosne)
Planeta Kulin, zvijezda Katarina (Kulin ban, Katarina posljednja bosanska kraljica)
Planeta Teuta, zvijezda Daorson, (Teuta, ilirska kraljica vladala i dijelom Hercegovine, dugo kroz ustanak vodila rat sa Rimskim carstvom, Daorson ilirski grad)

Nakon toga obavljeno je javno glasanje. Glasalo je 2026 osoba i najviše glasova je dobio prijedlog 'Planeta Naron, zvijezda Bosona'.

"Prijedlog pobjedičkih imena je dao Amir Mulić kojim ovim putem i čestitamo. Svakako da ćemo našem pobjedniku uručiti priznanje za imenovanje, odnosno doprinos u ovom sjajnom projektu. U nastavku smo dali kratki tekst obrazloženja za odobrana imena", navode iz ORION-a

BOSONA

Ime Bosne kao teritorije prvi put je zabilježeno tokom 10. vijeka, u grčkom obliku Βόσονα (Bosona) koji je označavao regiju. U rukopisu De Administndo Imperio (“O upravljanju carstvom”), koji je napisao vizantijski car Konstantin VII, Bosnu spominje kao “malu zemlju”, tj. Horion Bosonu. Smatra se da je ime Bosne nastalo je kao hidronim, odnosno naziv rijeke Bosne, centralnog vodotoka u Bosni i Hercegovini.

NARON

Tijekom antike, rijeka Neretva u Hercegovini (a dijelom i u Hrvatskoj) bila je poznata kao Naron, Narona i Narenta. Neretva je najveća rijeka istočnog dijela jadranskog sliva. Dobila je ime po Keltima, a nazivali su je rijekom “Nera Etwa” što znači “Tekuće božanstvo”. Nema sumnje da je ovo zaista Nil iz Bosne i Hercegovine.

Rijeke Bosna i Neretva simbolično predstavljaju Bosnu i Hercegovinu kao državu. Bosna teče iz Sarajeva, glavnog grada, kroz Bosnu kao region, do rijeke Save na sjeveru. Neretva teče širom Hercegovine, prelazi u Hrvatsku i u velikoj delti doseže Jadransko more. IAU je Bosni i Hercegovini dodijelio zvijezdu u sazviježđu Vodolija i simbolika rijeka (vode) vrlo se uklapa. Još jedna bitna stvar je da su imena neutralna, ne vrijeđaju nikoga, u kompliciranoj državi u kojoj živimo, i astronomija je mogla biti kamen spoticanja, što nismo željeli. I zahvaljujemo glasačima koji su to na neki način osjetili.

Bosona, oficijelni naziv HD 206610 je zvijezda sa sjajem malo većim od osme magnitude i od nas je udaljena oko 482 svjetlosne godine. Pripada spektralnom tipu K, i to je narandžasti div.Planeta Naron, oficijelnog naziva HD 206610b koja kruži oko ove zvijezde, je plinoviti div. Ona je malo masivnija od Jupitera (tačnije 2,036 puta) i potrebno joj je oko 1,8 zemaljskih godina da jednom obiđe oko svoje zvijezde. Od svoje zvijezde je udaljena 1,74 astronomskih jedinica (jedna astronomska jedinica odgovara prosječnoj udaljenosti Zemlje od Sunca). Planeta je otkrivena 2009.godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije