Boško Jakšić: Nema globalnog sukoba, ovo je Trumpov reality

Radiosarajevo.ba
Boško Jakšić: Nema globalnog sukoba, ovo je Trumpov reality
FOTO: Arhiv / Boško Jakšić

Mislim da nekih širih posljedica neće biti, iako je neizvjesno kako će se ponašati Vladimir Putin i koji će biti odgovor Rusije na ovo što se dogodilo, kazao je za Radiosarajevo.ba Boško Jakšić, ugledni srbijanski novinar, jedan od najboljih ovdašnjih poznavalaca vanjskopoltičkih prilika, u prvom komentaru na operaciju Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Francuske i Velike Britanije u Siriji tokom noći sa petka na subotu.

Piše: Faruk Vele

Prema njemu, američki predsjednik Donald Trump je „ustao u svome naumu da pokaže čvrstinu i da se ubroji u ratne predsjednike“.

„On želi da dokaže da kada on obeća da nema prelaska „crvene linije“, da se to neće ni dogoditi. Ono što, međutim, ostaje za analize ili spekulacije, kako god, to je vjerodostojnost informacija da je upotrijebljeno hemijsko oružje! Ovo kažem imajući u vidu da je poslije napada 2013. godine ustanovljeno da su nervni gas Amerikanci nabavili u Libiji i preko Turske dopremili u Siriju, te ga dali pobunjenicima iz fronta Nusra, a da je potom bio optužen Assad. Ako se sjetimo i tada je međunarodnim inspektorima, koji su došli, bilo dopušteno da samo ustanove da li je upotrijebljen nervni gas, ali ne i ko ga je upotrijebio, što je velika razlika“, stav je Jakšića.

Dodaje kako je cijela operacija u Siriji, zapravo, u funkciji američke unutrašnje politike.

Ne vidim da će biti eskalacije. Amerikanci su rekli da su ciljevi limitirani. Da je to pokazna vježba za hemijsko naoružanje, a ne rade na tome da mijenjanju režim i da ruše Assada, jer bi to onda moglo da bude mnogo ozbiljnije. Glavni cilj Trumpovih kritika Irana jeste da sebi stvori alibi da bi sredinom maja, kako se očekuje, izveo Ameriku iz Nuklarnog sporazuma. Ima tu nekoliko elemenata koji se slažu. Sve te priče o strahu od nekog velikog globalnog sukoba potpuno preuranjene. Ja ovo nazivma nekog vrstomm Trumpovog realitya“, stav je sagovornika našeg portala.

On indikativnim vidi skoro imenovanje Johna Boltona za novog Trumpovog savjetnika za nacionalnu sigurnost.

„Napad se desio za manje od nedjelju dana koliko on vodi nacionalnu bezbjednost. A Boltona je bio poznat po tome da je učestvovao u fabrikovanju lažnih vijesti o iračkom oružju za masovno uništavanje. Trump je on uspio da obezbjedi podršku Britanaca i Francuza, što mu je važno. Mislim da je na taj način pokazao čvrstinu u odnosu na Vladimira Putina. Na taj način će da se brani od kritika u Americi zbog umiješanosti Rusa u američke izbore i njegovu pobjedu“, zaključio je Jakšić u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije