Bosić: Akcize se žele progurati na silu zloupotrebama i kršenjem procedura

AA
Bosić: Akcize se žele progurati na silu zloupotrebama i kršenjem procedura
Zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić u razgovoru za Anadolu Agency (AA) istakao je kako očekuje da se zatraži posebna sjednica Predstavničkog doma PS BiH.

Na sjednici bi se razmatralo pitanje akciza, odnosno modifikovane izmjene i dopune Zakona o akcizama BiH koje je utvrdilo Vijeće ministara BiH, a krajem prošle sedmice usvojio Dom naroda PS BiH. 

"To pitanje je već sada došlo u fazu da je izvan poslovničkih procedura tako što je prijedlog koji je poslao Savjet ministara BiH po skraćenoj proceduri Dom naroda PS BiH preuzeo i poslao po hitnoj proceduri u Predstavnički dom PS BiH što se nikako ne može uklopiti u poslovničke nadležnosti Doma naroda PS BiH", kazao je Bosić.

To je na neki način, naveo je, "zloupotreba i Doma naroda PS BiH i poslovničkih procedura"

"Na svaki način silom se pokušava promijeniti proceura donošenja zakona u ovom slučaju o akcizama na gorivo tako što će se zaobići komisija koja je nadležna da razmatra taj zakon. To se radi zbog procjene da u njoj ne postoji većina koja bi ga podržala i zbog straha da će taj zakon pasti na Komisiji za budžet i finansije Predstavničkog doma PSBiH", rekao je Bosić.  

Zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma PS BiH naglasio je kako očekuje da se sutra nastavi sjednica Predstavničkog doma PS BiH koja je zbog objavljivanja presude šestorki takozvane Herceg-Bosne u Haagu 29. novembra bila prekinuta. 

"Očekujem da se nastavi i završi ta i otpočne nova sjednica na kojoj bi se razmatrali revizorski izvještaji, a koja imaju jako puno tačaka", ocijenio je Bosić.

No, sjednica Predstavničkog doma PS BiH prije 29. novembra, prekinuta je i dvije sedmice ranije zbog izostanka srpskih zastupnika radi konsultacija u Banjoj Luci. 

Nema optimizma da će sutrašnjom sjednicom biti prekinut jednomjesečni zastoj u radu prvenstveno Predstavničkog doma PSBiH. 

Zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma PS BiH govorio je o tome da li se nakon eventualnog usvajanja izmjena i dopuna Zakona o akcizama BiH mogu očekivati nove trzavice među političkim partnerima na nivou institucija BiH. 

"Očigledno je da ovdje, oko akciza, postoji zajednički interes Vlada RS-a i FBiH odnosno SDA i SBB-a sa SNSD-om da na svaki način se domognu finansijske injekcije kako bi udahnuli vazduh prije sljedeće godine, odnosno oktobarskih izbora. Spremni su da urade sve čak i da prekrše demokratske procedure ili bilo kakve druge prepreke. Znači ovdje ne postoji nikakva politička većina, ovdje postoji većina koja želi da se dočepa finansijskih sredstava i na taj način obezbijedi finansiranje sljedećih izbora za svoje stranke", ocjena je Bosića. 

Pred Parlamentarnom skupštinom BiH inače, nalazi se odgovor na veoma važno pitanje koje se tiče izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, a bez čije promjene i usklađivanja sa odlukom Ustavnog suda BiH u pitanju dolazi implementacija rezulatata općih izbora u oktobru prvenstveno u FBiH u smislu izbora izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH, ali i izbora predsjednika i potpredsjednika FBiH, te entitetske Vlade. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije