Ovo je kućni red za Bosanski Alcatraz: Pogledajte pravila u "luksuznom" zatvoru u BiH

B. T.
Ovo je kućni red za Bosanski Alcatraz: Pogledajte pravila u "luksuznom" zatvoru u BiH
Foto: Anadolija / Državni zatvor

Josip Grubeša, ministar pravde Bosne i Hercegovine donio je Pravilnik o kućnom redu Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH, poznatijeg kao Državni zatvor, a koji bi uskoro trebao početi s radom.

U njemu su do u detalje opisana pravila koja će vladati u „Bosanskom Alcatrazu“, odnosno ultra-modernom zatvoru u Istočnom Sarajevu.

Zatvor je, podsjetimo, opremljen po najvišim svjetskim standardima, a osuđenici za najteža djela u njemu će moći uživati u brojnim pogodnostima, zbog čega je već dobio i epitet „luksuzni“.

Kako je vidljivo i iz kućnog reda, pazit će se na svaku sitnicu, od prijema do otpuštanja osuđenika.

Zatvorenici će uživati u luksuzu  - undefined

Foto: Arhiv: Zatvorenici će uživati u luksuzu

Tako je, između ostalog, navedeno da će se neposredno po prijemu osuđeni okupati i zadužiti s čistom odjećom, obućom, rublјem i postelјinom. Osuđeni koji ima bradu i brkove može ih zadržati tokom izdržavanja kazne, ali moraju biti uredno podšišani i ne mogu biti duži od 3 cm.

„Izuzetno, na obrazloženu molbu osuđenog, upravnik Zavoda može odlučiti da osuđeni može pustiti bradu tokom izdržavanja kazne, ukoliko za to postoje vjerski ili zdravstveni razlozi, s tim da ne može biti duža od 3 cm“, nevedeno je u Pravilniku. 

Definirana je i dužina kose, pa tako na obrazloženu molbu zatvorenika, upravnik može odlučiti da osuđeni može zadržati dužu kosu „ukoliko za to postoje opravdani razlozi“, s tim da ne može prijeći preko ramena.

Smještaj osuđenog, kako je navedeno, odgovara savremenim zdravstvenim, higijenskim i prostornim uslovima i mjesnim klimatskim prilikama.

„Prostorije u kojima osuđeni u Zavodu žive i rade su čiste, suhe, prozračene, zagrijane i dovolјno osvijetljene kako prirodnim, tako i umjetnim svjetlom koje omogućuje čitanje i rad bez smetnji za vid“, precizno je definirano.

Zatvorenici će uživati u luksuzu  - undefined

Foto: Arhiv: Zatvorenici će uživati u luksuzu

Između ostalog, propisano je da će oni koji borave u spavaonici za jednu osobu imati najmanje sedam kvadratnih metara prostora, a u zajedničkim spavaonicama najmanje četiri kvadrata. Osuđenima se osigurava i prostor za dnevni boravak, koji ima "tehničke uslove za korištenje radio i televizijskog aparata". Također, navedeno je da postoji i prostor koji je određen za pušenje.

Zavod osigurava osuđenom sve potrebne uslove za ostvarivanje zdravstvene zaštite, a mora mu se omogućiti i ona iz oblasti stomatologije. Navedeno je da će biti služena tri obroka dnevno, da se najmanje dva puta sedmično osuđenom osigurava svježe voće i povrće. Zatvorenici će dva puta sedmično moći iz trgovine - kantine nabavlјati prehrambene i druge stvari za ličnu upotrebu.

Zatvorenici će uživati u luksuzu  - undefined

FOTO: Arhiv: Zatvorenici će uživati u luksuzu

Oni koji budu smješteni u zatvoreno odjelјenje moći će telefonirati najviše četiri puta tokom sedmice, dok će oni iz poluotvorenog tu pogodnost imati svaki dan. Zatvorenici će moći navaljati knjige, časopise i druga „sredstva javnog obavještavanja“. Osim toga, Zavod ima i biblioteku s dovolјnim brojem knjiga iz različitih oblasti.

Naznačeno je i da Zavod organizira opismenjavanje, opću i stručnu naobrazbu i osposobljavanje, pa je navedeno da može organizirati nastavu, da omogućava polaganje ispita i u Zavodu i van njega, da se osuđenom koji se školuje, prema smogućnostima, osiguravaju odgovarajući uslovi i vrijeme za učenje...

„Osuđeni koji završi određenu školu ili stekne kvalifikaciju, dobiva svjedodžbu iz koje se ne smije vidjeti da je naobrazba stečena u Zavodu“, stoji u Pravilniku, u kojem se navodi da je i rad osuđenog sastavni dio programa tretmana.

Također, osuđeni ima pravo da van zatvorenih prostorija na svježem vazduhu, u slobodno vrijeme, provede najmanje dva sata dnevno. Zavod će, u skladu s mogućnostima, omogućiti i bavlјenje tjelesnim vježbanjem i sportskim aktivnostima i u tu svrhu osigurava sportske terene, prostorije, sportske rekvizite i teretanu s pripadajućom opremom.

Zatvorenici će uživati u luksuzu  - undefined

Foto: Arhiv: Zatvorenici će uživati u luksuzu

Kada su u pitanju posjete, između ostalog, precizirano je i da zatvorenik ima pravo, da jednom u dva mjeseca boravi s bračnim partnerom, djecom ili drugim bliskim licem tri sata u posebnim prostorijama Zavoda.

Posebna prostorija Zavoda mora biti dovoljno prostrana, zagrijana, osvijetljena, s potrebnim namještajem, kupatilom i prilagođena za boravak djece. Osuđenog može jednom sedmično posjetiti vjerski službenik.

Zatvorenici će uživati u luksuzu  - undefined

Foto: Arhiv: Zatvorenici će uživati u luksuzu

Također, paket se osuđenom može dostaviti poštom jedanput mjesečno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije