Bosanska Kostajnica: Una porasla na četiri metra, razvoze se vreće s pjeskom

Srna
Bosanska Kostajnica: Una porasla na četiri metra, razvoze se vreće s pjeskom
Foto: Srna / Bosanska Kostajnica

U Bosanskoj Kostajnici su jutros proglašene vanredne mjere odbrane od poplava, kada je nivo rijeke Une porastao na 400 centimetara, rekao je Srni portparol općine Aleksandar Pašić.

"U protekla 24 sata Una je porasla za 150 centimetara i izlila iz korita, te poplavila nekoliko vikendica i poljoprivredne parcele u selima Mrakodol, Grdanovac i Petrinja i približila se stambenim objektima u Ulici Ranka Šipke u donjem dijelu grada", naveo je Pašić.

Sirene za uzbunu u Čelincu: Bujica odnijela dio pješačkog mosta

On je dodao da se rječica Strigova, koja se juče izlila u selu Mrakodol i odsjekla pet domaćinstava, sada povlači u svoje korito, a ostao je odsječen jedan stambeni objekat.

Prema njegovim riječima, u toku je razvoženje vreća sa pijeskom na najkritičnije tačke, a svi putni pravci su još prohodni.

"Vodostaj Une u 8 sati iznosio je 416 centimetara i mi očekujemo da će još rasti, te preduzimamo sve neophodne mjere predviđene planom odbrane od poplava", rekao je Pašić.

Snabdijevanje električnom energijom i vodom na području opštine Kostajnica je uredno, a iz lokalnog komunalnog preduzeća apeluju da građani vodu za piće prokuhaju prije upotrebe, ukoliko dođe do zamućenja usljed obilnih padavina.

Više o aktuelnoj situaciji u BiH možete pročitati na OVOM linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije