Bosanska Dubica: Potvrđena tri slučaja mišije groznice

Radiosarajevo.ba
Bosanska Dubica: Potvrđena tri slučaja mišije groznice
Pixabay / Ilustracija
U Bosanskoj Dubici do sada su potvrđena tri slučaja mišije groznice, a oboljeli su upućeni na dalje liječenje u Kliniku za infektivne bolesti u Banju Luku.

"Prvi slučaj ovog oboljenja javio se još krajem marta, a druga dva slučaja zabilježena su u proteklih mjesec i po dana", rekla je pomoćnik direktora za medicinska pitanja u Domu zdravlja Kozma i Damjan Katarina Milošević.

Ona je navela da se u još pet slučajeva zabilježenih u skorije vrijeme sumnja na isto oboljenje, pa su pacijenti upućeni na infektivnu kliniku, dodavši da će po završetku dijagnostičkih analiza biti poznato da li je riječ o mišijoj groznici, prenosi Srna.

Pacijenti sa simptomima koji podsjećaju na mišiju groznicu su sa različitih lokacija općine, tako da se ne može reći da postoji prostorna povezanost slučajeva.

Epidemija mišije groznice Bosanskoj Dubici još nije proglašena, oboljelih ima i u Bosanskoj Kostajnici i u Srpcu, a epidemija je za sada proglašena samo na području Bosanske Gradiške.

Znaci bolesti su naglo povišena temperatura i do 40 stepeni, drhtavica, groznica, suhoća usta, bolovi u grlu, mišićima, bolovi u stomaku, povraćanje, crvenilo očiju i kože, kao i tačkasta krvarenja po koži i krvarenja iz nosa.

"To su simptomi u prvoj fazi, a u sljedećem stadiju može doći do poremećaja funkcije bubrega i opsežnijih krvarenja po koži i sluznicama, nakon čega dolazi faza oporavka", navela je Miloševićeva.

Ona je naglasila da bolest može biti opasna, ali da su svi slučajevi u Bosanskoj Dubici prošli dobro s uobičajenim tokom bolesti, bez komplikacija.

"Na području općine Bosanska Dubica izvršena je proljetna deratizacija, a ako se u narednom periodu poveća broj oboljelih i proglasi epidemija, bit će izvršena dodatna deratizacija područja iz kojih dolaze oboljeli pacijenti", saopćeno je iz Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove općine Bosanska Dubica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije