Epidemija "mišije groznice": Prijavljeni novi slučajevi oboljelih

E. H.
Epidemija "mišije groznice": Prijavljeni novi slučajevi oboljelih
Pixabay / Miševi / Ilustracija
Već tri dana na području općine Bosanska Gradiška proglašena je epidemija mišije groznice zbog koje su alarmirane sve službe higijensko-epidemiološke zaštite.

U dom zdravlja na području ove općine konstantno stižu informacije i prijave u vezi s ovom epidemijom, a nakon što je na početku prijavljeno osam slučajeva ove bolesti, u proteklom periodu prijavljena su i tri nova slučaja.

"Riječ je o mišijoj, odnosno, hemoragičnoj groznici, koja se prenosi aerogeno, udisanjem aerosola, odnosno, izlučevina glodara na predmetima i hrani gdje su boravili. Na početku je prijavljeno šest slučajeva, nakon čega je proglašena epidemija, da bi uskoro stiglo još prijava", kazao je Bogdan Milenković, načelnik Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Bosanska Gradiška za Radiosarajevo.ba.

On je istaknuo kako je jedna osoba već vraćena s hospitalizacije, jer je utvrđeno da nije oboljela od mišije groznice, a pozitivno je i to što u protekla 24 sata nema prijava novih slučajeva.

"Naše ekipe sve ovo vrijeme poduzimaju odgovarajuće protuepidemijske mjere, uglavnom u potkozarskom selima, odakle je stiglo najviše oboljelih. Građanima su upućeni savjeti kako da se ponašaju i nadamo se skoroj sanaciji ovog problema", dodao je Milenković.

Inače, ovaj virus uobičajen je za proljetni i ljetni period, a stručnjaci su već ranije upozoravali da je razvoj ovakve epidemije moguć u BiH. Za Radiosarajevo.ba još prije mjesec dana govorili su o mogućim posljedicama, ali i načinima prevencije ovog virusa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije