Borrell odgovorio Borenoviću: BiH se pridružila u 10 paketa mjera protiv Rusije!

0
Radiosarajevo.ba
Borrell odgovorio Borenoviću: BiH se pridružila u 10 paketa mjera protiv Rusije!
Foto: EPA / Šef diplomatije EU Josep Borrell

Državni parlamentarac Branislav Borenović je izjavio da mu je visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku Evropske unije Josep Borrell potvrdio da je Bosna i Hercegovina uvela sankcije Rusiji.

Kako su saopćili iz PDP-a, Borrellov odgovor je bio vrlo jasan – Bosna i Hercegovina se pridružila EU u sankcijama Rusiji.

Borenović je podsjetio da već skoro godinu dana od Vijeća ministara ne može da dobije odgovor na zastupničko pitanje o sankcijama.

Kako je naveo, to blokiraju ministri iz SNSD-a vjerovatno zbog straha od istine, te je zato i pisao Borrelu.

Skupština Srbije izglasala novu Vladu: Pogledajte ko je novi premijer - Dodik oduševljen izborom

Skupština Srbije izglasala novu Vladu: Pogledajte ko je novi premijer - Dodik oduševljen izborom

"Bosna i Hercegovina se pridružila u deset paketa mjera protiv Rusije, uključujući i više od 50 odluka, izjava i deklaracija koje se tiču pitanja od ekonomskih sankcija do sankcija protiv pojedinaca. i to tokom ove i prošle godine, osim u jednoj izjavi", dodao je Borenović, prenosi Srpskainfo.

"Budući da Predsjedništvo Bosne i Hercegovine vodi vanjsku politiku može se slobodno reći da gdje je predsjednik RS Milorad Dodik (SNSD) stao, članica Predsjedništva Željka Cvijanović (SNSD) je nastavila da se kao vlast kontinuiteta na nivou Bosne i Hercegovine pridružuju sankcijama protiv Rusije", smatra Borenović, te kaže da je iz odgovor, ali i detaljnog uvida u zvanične dokumente koje je dobio – nedvosmisleno jasno da je Srbija ostala jedina zemlja u Evropi koja se nije priključila sankcijama.

"Koliko god galamili, lagali i prikrivali svoje djelovanje, jer da nemaju šta da kriju dobio bih odgovor na zastupničko pitanje, uvijek postoji način da se dođe do istine. Gospodin Borrell nema šta da krije i vrlo otvoreno i jasno je odgovorio na moje pitanje, što, nažalost, nisam mogao da dobijem od domaćih institucija", podcrtao je Borenović.

Najavio je da će u narednim danima vrlo detaljno govoriti o ovom pitanju sa ciljem da istina bude u potpunosti dostupna javnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije