PSBiH / Borovac potvrdila: Čović blokira ugovor s Islamskom zajednicom

20. 02. 2018. u 11:43:00 Radiosarajevo.ba

Shares:301

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac danas je na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH izjavila da Dragan Čović blokira prijedlog osnova ugovora Bosne i Hercegovine i Islamske zajednice u BiH.

Ovo je bio njen odgovor na poslaničko pitanje zastupnika SDP-a Denisa Bećirovića zašto država BiH još nije usvojila sporazum s Islamskom zajednicom, napominjući da je to već urađeno sa Srpskom pravoslavnom crkvom, a to pitanje je regulirano i s Katoličkom crkvom.

Prema nezvaničnim informacijama koje su došle do novinara Čović je navodno imao zamjerke i na specifične islamske obrede i obaveze poput džuma-namaza, hadža ili kurbana, kao i sehura ili iftara za vrijeme ramazana te nošenja marame.  

BiH je zaključila međunarodne ugovore - Osnovni ugovor između Svete stolice i BiH i dodatni protokol na osnovu ovog ugovora još 2007. godine, te Osnovni ugovor između Srpske pravoslavne crkve i BiH 2008. godine.

Na inicijativu Predsjedništva BiH i zaključkom Vijeća ministara BiH početkom 2011. je utvrđen identičan postupak zaključivanja ovog ugovora i s Islamskom zajednicom te su na toj osnovi vođeni pregovori za zaključivanje ugovora. Mladen Ivanić i Bakir Izetbegović postigli su dogovor,ali ne i Čović.

 

KOMENTARI (2)