Borjana Krišto: 'Dogovorena je izgradnja brzih cesta, mostova, aerodroma Trebinje...'

0
A. Čančar
Borjana Krišto: 'Dogovorena je izgradnja brzih cesta, mostova, aerodroma Trebinje...'
Foto: AA / Andrej Plenković i Borjana Krišto na sjednic

Predsjedavajuća Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto sastala se danas, 20. juna sa premijerom Hrvatske, Andrejem Plenkovićem.

Zajednička sjednica Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine održana je u Zagrebu, a Plenković i Krišto su izrazili zadovoljstvo organiziranjem sjednice i kontinuiranim partnerstvom Hrvatske i BiH.

Cilj sjednice, rekao je Plenković, je nastavak iskrenog, kontinuiranog i ustrajnog partnerstva Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske u svim aspektima saradnje.

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

Plenković je naglasio kako je sjednica koncipirana u tri segmenta - da snažno podrže europsku perspektivu BiH, unaprijeđivanje gospodarske, prometne, energetske i prekogranične saradnje, te stabilnost i funkcionalnost BiH.

Predsjedavajuća Krišto se zahvalila Plenkoviću i svim ministrima u Vladi Republike Hrvatske.

"Ova zajednička sjednica je za mene je vid bilateralne saradnje na svim poljima koje smo stavili na dnevni red. Danas smo prešli 33. tačke dnevnog reda i pod tačkom razno otvorili sva pitanja koja su bila od interesa BiH i Hrvatske", ističe Krišto.

Kako kaže sjednica je prošla pozitivno, u pozitivnom i radnom ozračju gdje su se donijeli zaključci čijom realizacijom će se unaprijediti odnosi ove dvije zemlje.

"Cilj je da jačamo i naglasimo prijateljske odnose i da o svemu što razgovaramo se uvažamo. Ovom sjednicom smo izrazili namjeru u rješavanju svih pitanja u duhu partnerstva i povjerenja. Osnažili smo i afirmirali evropski put BiH jačajući saradnju u europskom dugu i pospješili privrednu, saobraćajnu i ekonomsku saradnju i druge oblike povezanosti. Shodno tome prešli smo razne oblasti koje se odnose na pomoć BiH u pristupanju EU, prekograničnui i regionalnu saradnju, finansija, vanjske politike i obrazovanja", dodaje Krišto.

Istakla je i nekoliko važnih tema sa današnje sjednice:

"Kroz provedbu Ugovora o europskom partnerstvu smo intenzivirali saradnju kako bismo proveli ugovor, a to će olakšati ispunjavanje uslova koje je komisija EU stavila BiH, a to su 14 ključnih uslova, odnosno ispunjavanje uslova 8+1. Dali smo i podršku infrastrukturnim projektima, a neki od njih su Sporazum o rekonstrukciji mosta Brčko-Gunja, kao i inicijative novog sporazuma na projektu izgradnje novih mostova preko rijeke Save, kao i rekonstrukcije i uspostavljanje novih brzih cesta kao što su: Mostar-Široki-Gude, Jajce-Bihać-Kladuša, Banja Luka-Livno-Split itd., uspostavljanje međunarodnog željezničkog saobraćaja Sarajevo-Zagreb-Čapljina-Ploče i potporu za modernizaciju Unske pruge", ističe Borjana Krišto.

Kako kaže, na sastanku su dali podršku i plinovodu Južna interkonekcija BiH i Hrvatske, te pozvali nadležne institucije da donesu zakonodavnu legislativu kako bi se ubrzala realizacija projekta.

"Podržali smo i sistemsko uvezivanje naplate cestarina što će učiniti korištenje mreže autoputa jednostavnijim i smanjit će čekanje na naplatu i povećati razinu usluga za sve korisnike na autocestama. Pružila se i podrška za sklapanje novog ugovora između BiH i Hrvatske o graničnim prijelazima", dodala je.

Poduzet će se aktivnosti kako bi se olakšao proces prelaska granice na cijelom pograničnom području. Raspravljali su i o reformama obrazovanja, kao i o drugim otvorenim pitanjima - zbrinjavanje radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora, sukcesije bivše Jugoslavije, horizonti, aerodrom Trebinje... što govori da su spremni uložiti zajedničke napore i iznaći zajedničko rješenje.

"Nadam se da će ova sjednici napraviti iskorak u bilaterlanim odnosima ove dvije zemlje, a dalje ćemo nastaviti svako u svojim okvirima nastavi realizirati projekte i pitanja o kojima smo razgovarali u duhu prijateljstva i dobrih odnosa", zaključila je Krišto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije