Borenović o ponudi SNSD-a: Nisu bitne funkcije, moramo vratiti ljudske vrijednosti

Radiosarajevo.ba
Borenović o ponudi SNSD-a: Nisu bitne funkcije, moramo vratiti ljudske vrijednosti
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija / Branislav Borenović i Milorad Dodik

Stvarno mislim da je u svemu najmanje bitno da li je prihvaćena ili ne neka pozicija ili privilegija, već da je pokazana spremnost da se normalno razgovara oko određenih pitanja u RS-u i BiH, kaže za Srpskainfo predsjednik PDP Branislav Borenović.

Prije nekoliko dana delegacije PDP i SDS razgovarale su sa SNSD, koji im je ponudio zajednički ulazak u Vijeće ministara BiH.

Podsjećamo, PDP je na Predsjedništvu zauzeo stav da ne želi u koaliciju na nivou BiH, a zvanična odluka bi trebala da bude naknadno saopštena, dok je predsjednik te stranke Branislav Borenović odbacio ponudu da bude ministar u Vijeću ministara BiH.

Stav SDS očekuje se nakon sjednice Glavnog odbora, ali su iz obje partije naglasili da su spremni da zajedno sa SNSD rade u interesu Republike Srpske u Sarajevu, bez obzira na koaliciju.

"Vidjećemo kako će to biti u narednom periodu i da li će konačno razum, poštovanje, odgovornost u radu i argumentovana kultura dijaloga nadvladati sujete, netrpeljivost, nepravdu i gnjev prema političkim neistomisljenicima", rekao je Borenović.

Na pitanje da li je PDP od strane SNSD dovedena u situaciju da će da pogriješi bez obzira da li prihvatila ili odbacila ponudu za ulazak u vlast, Borenović kaže da „uopšte ne razmišlja na takav način, jer se to svodi na trenutnu u javnosti prisutnu političko-trgovačku percepciju samo lične koristi i privilegije“.

"Moramo to mijenjati i u politički život vratiti određene političke i ljudske vrijednosti. I u mnogo težim proteklim vremenima znali smo se kao vlast ili opozicija i obrnuto ponađati dijelom odgovorno, kao što je bilo u slučaju Dana Republike, revizija presude BiH protiv Srbije u Hagu. Ne znam zašto se ne bismo ponašali još odgovornije i razumnije u narednom periodu, bez obzira na koaliciono pozicioniranje", zaključuje Borenović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije