Ambasador SAD-a Eric Nelson: Radujem se novom susretu s Dodikom

Radiosarajevo.ba
Ambasador SAD-a Eric Nelson: Radujem se novom susretu s Dodikom
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Susret Erica Nelsona i Milorada Dodika

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Eric Nelson izjavio je danas u Banjoj Luci da se raduje razgovorima koji će uslijediti s Miloradom Dodikom, kao predsjedavajućim Predsjedništva BiH jer, kako je naglasio, uvažavaju njegovu ulogu člana Predsjedništva BiH po Ustavu BiH.

Nelson je ovo rekao na pitanje da li će narednih mjeseci razgovarati s Miloradom Dodikom kao predsjednikom SNSD-a, s obzirom na njegov raniji stav o prošloj američkoj administraciji u BiH.

Upitan da prokomentariše Dodikove izjave da se nada ukidanju sankcija, nakon odlaska bivše američke ambasadorice u BiH, rekao je da je o sankcijama odluka donesena u Washingtonu, „na osnovu specifičnih djelovanja i prijetnji koje su dolazile od Dodika“.

„O tome se odlučuje u Washingtonu. Nadamo se da će sve aktivnosti djelovanja predsjedavajućeg Predsjedništva BiH promovirati sigurnost i stabilnost BiH“, dodao je.

Naveo je da je u razgovoru s građanima stekao utisak da postoji slaganje s načinom na koji se može napredovati, te da je za cijelu državu bitan ekonomski prosperitet i stabilnost u cijeloj zemlji.

Uvjerava da protivljenje članstvu u NATO savezu ne treba da koči partnerstvo s tim vojnim savezom.

„Govorili smo puno o partnerstvu s NATO savezom. Također, čuo sam i mišljenje onih koji se ne slažu s članstvom BiH u NATO savez, saslušao sam ih i ponudio svoje objašnjenje i rekao da sada razgovaramo o partnerstvu s NATO savezom, a što se tiče članstva u NATO, to je nešto o čemu će se razgovarati u narednim godinama i još je daleko. Naglasio sam da ne treba dozvoliti da razgovori i neslaganja o članstvu u NATO-u stanu na put uspješnom partnerstvu s kojim se radi s tim vojnim savezom“, rekao je američki ambasador u izjavi novinarima.

Istakao je da on ne može dati mišljenje kako vlasti BiH treba da riješe pitanje slanja Godišnjeg nacionalnog programa NATO-u, jer je to na njima da urade.

„Ono što stalno čujem u razgovoru s ljudima, jeste da postoji široka saglasnost u vezi s partnerstvom, da je ono jako korisno, a da je Godišnji nacionalni program jedan tehnički korak koji ne treba politizirati“, dodao je Nelson.

SAD kao dio demokratskog progresa poštuje, kako je dodao, stavove političkih partija o načinima kako formirati koalicije u BiH.

Ambasador Nelson je jučer i danas u Banjoj Luci razgovarao sa zvaniničima RS-a te predstavnicima političkih stranaka, građanskog društva, kao i poslove zajednice i mladima, s ciljem, kako je naveo, da građanima RS-a ukaže da su SAD njihov partner i opredijeljene su za uspjeh BiH, njen suverenitet i teritorijalni integritet.

Posjetio je i prostorije Američkog kutka u Banjoj Luci, koje će biti otvorene za nekoliko sedmica, a obići će i osnovnu školu u Doboju čiju su obnovu, nakon poplava, pomogle SAD.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije