Borba za vlast u Banovićima, izbila tučnjava ispred zgrade Općine

6
Radiosarajevo.ba
Borba za vlast u Banovićima, izbila tučnjava ispred zgrade Općine
Foto: Facebook / Neredi ispred Općine Banovići

U Općini Banovići posljednjih sedmica je vrlo burno a sve je eskaliralo u ponedjeljak ujutro.

Naime, 14 vijećnika koji su glasali za prihvatanje Inicijative za pokretanje opoziva načelnika Bege Gutića najavili su da će danas novi predsjedavajući i zamjenik pokušali ući u zgradu Općine.

Trenutno se ispred zgrade Općine Banovići odvija prava drama.

Njemački mediji: 'Ako Dodik proglasi secesiju, za sat vremena će izbiti rat'

Njemački mediji: 'Ako Dodik proglasi secesiju, za sat vremena će izbiti rat'

Došlo je do nasilja, odnosno tučnjave. Veliki broj pripadnika policije sprječava veće incidente. Na mjestu događaja su i pripadnici Specijalne jedinice policije.

Podsjetimo, na vanrednoj sjednici 6. jula 14 vijećnika od 25 koliko ih sjedi u Općinskom vijeću glasalo je za pokretanje Inicijative za opoziv Bege Gutića, a osim toga donesene su Odluke o razrješenju predsjedavajućeg Općinskog vijeća i zamjenika predsjedavajućeg te Odluke o izboru Sifeta Ikanovića za predsjedavajućeg i Odluka o izboru Edina Žuinića za zamjenika predsjedavajućeg.

Kako navode potpisnici Obavještenja, 7. jula su novi predsjedavajući i zamjenik pokušali ući u zgradu Općine, ali im je pristup, navodno po nalogu Bege Gutića, fizički zabranjen.

Neredi u Banovićima ispred opštine… Video: BLICKO

Posted by BH Reporter (www.bhreporter.ba) on Sunday, July 30, 2023

Istog dana, Ikanović i Žunić su saslušani u PU Banovići i kasnije se čekala naredna Tužilaštva TK da policijske strukture izvrše asistenciju i omoguće novom rukovodstvu da uđe u Općinu.

“Do asistencije nije došlo ni dan danas, iako smo na desetine adresa uputili dopise da naredba općinskog načelnika Bege Gutića kojom onemogućava rad predstavničkog tijela lokalne zajednice predstavlja udar na Ustavni poredak BiH i od tog dana u općini Banovići, preuzimanjem zakonodavne vlasti od strane općinskog načelnika, vlada pravna anarhija”, saopćeno je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije