Borba za istinu i u Chicagu: Negatori genocida pokušali poništiti rezoluciju o Srebrenici!

2
Radiosarajevo.ba
Borba za istinu i u Chicagu: Negatori genocida pokušali poništiti rezoluciju o Srebrenici!
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Jutro u Potočarima, 11. juli 2023.

Iz Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK) danas, 17. septembra, poslali su poruku "čikaškim negatorima genocida u BiH koji su pokušali poništiti jednoglasno usvojenu Rezoluciju o genocidu u Srebrenici u Gradskoj skupštini grada Čikaga".

"Naš izbor je istina, pravda i kultura sjećanja. Ovo je vrijeme istine i pravde u kome vi nemate šanse. Uzalud ste bombardovali članove Skupštine grada Čikaga sa kvazi knjigama, kvazi autora koje negiraju historijske, sudske i naučne činjenice o genocidu u BiH. Uzalud ste prijetili Institutu za istraživanje genocida Kanada. Uzalud ste zloupotrebljavali medije protiv istine i pravde, šireći laži.

Vi u vašoj nemoralnoj aktivnosti nemate šanse. Mi, borci za istinu i pravdu u saradnji sa aktivistima za ljudska prava i slobode i istraživačima genocida, nalazeći se na pravoj, ljudskoj strani historije, uzdignute glave stojimo uz istinu i pravdu, uz preživjele žrtve genocida. Jer se bitka za BiH prvo dobiva na polju istine, pravde i institucionalne kulture sjećanja", navode iz IGK-a.

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

Pravednom rezolucijom Gradske skupštine, nastavili su, "Čikago je naučio lekciju iz agresije na BiH i genocida protiv njenih građana, posebno Bošnjaka ili ćemo se suočiti sa nepostojanjem". U Kanadi se, dodaju, ta lekcija o agresiji i genocidu već naučila.

"Mi smo pokazali koliko je snažno oružje u borbi protiv zločina iz mržnje edukacija o genocidu u Srebrenici, jer mržnja je dovela do genocida. Dok vi prijetite mi niti klečimo niti molimo. Mi se borimo za istinu i pravdu", zaključili su.

Velika pobjeda istine: Skupština Chicaga jednoglasno usvojila rezoluciju o genocidu u Srebrenici

Velika pobjeda istine: Skupština Chicaga jednoglasno usvojila rezoluciju o genocidu u Srebrenici

Podsjetimo, Skupština grada Chicaga je ove godine jednoglasno usvojila rezoluciju o genocidu u Srebrenici i proglasila svaki 11. juli Danom sjećanja na genocid u Srebrenici. Istovremeno Skupština grada Čikaga je osudila genocid u Srebrenici i Bosni i Hercegovini.

Rezolucija je usvojena poslije 12 godina borbe za istinu i pravdu u gradu s najačim antibosanskim pokretom u SAD.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije